Tre av fire slurver med dette

Barnehager og SFO-er har mangler ved håndvaskrutiner og temperaturkontroll, melder Mattilsynet.

Mangler ved håndvaskrutiner ble avdekket i nesten tre av fire barnehager og SFOer. llustrasjonsfoto: Colourbox
Mangler ved håndvaskrutiner ble avdekket i nesten tre av fire barnehager og SFOer. llustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I vår kontrollerte Mattilsynet 30 barnehager og åttte SFO-er på Hadeland og i Ringeriks-regionen. Selv om forholdene stort sett var tilfredsstillende hadde nesten tre av fire virksomheter mangler ved håndvaskrutinene. I tillegg ble det avdekket mangler i forhold til temperaturkontroll, ifølge Matportalen.no.

Les også: Disse mattabbene bør du unngå

Kontrollerte matserveringsrutiner

Mattilsynet kontrollerte virksomhetenes rutiner rundt matservering med fokus på hvordan mat ble oppbevart, håndtering og servering av mat, temperaturer, renhold, oppvask, håndvask, personlig hygiene/sykdom hos personalet, varemottak, skadedyrkontroll, rulleringsrutiner, og vedlikehold.

Les også: Lever du farlig på kjøkkenet?

Kontrollen viste at overraskende mange ikke visste temperaturkravet til kjøling.

- Som hovedregel skal lett bedervelige næringsmidler lagres ved -1 - +4°C. Unntaksvis kan temperaturen være opptil 7°C inntil to timer, for eksempel ved servering på kaféer og i kantiner. Vi har derfor bedt barnehagene og SFOene tenke på dette ved servering, sier Kari Laastad Høe, førsteinspektør i Mattilsynet, til DinSide Helse.

Vet du hvilken temperatur det skal være i kjøleskapet? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: COLOURBOX.COM
Vet du hvilken temperatur det skal være i kjøleskapet? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Hele 28 av 38 virksomheter fikk også påpekt mangler ved håndvaskrutiner. Siden barn i barnehager og SFO-er ofte deltar i matlaging, er det viktig at det settes fokus på betydningen av håndvask før man lager mat, påpeker Mattilsynet.

Risikomomenter

Høe sier det er umulig å trekke en konklusjon om mye sykdom på barnehager og SFO-er skyldes dårlig håndhygiene og temperaturkontroll, men mener de klart er risikomomenter som kan føre til helsefarlig mat.

- Gode rutiner for temperaturkontroll og håndvask er en forutsetning for all næringsmiddelvirksomhet, og avvik i denne forbindelse bør ikke forekomme. Forholdene var dårligere enn vi hadde forventet på disse punktene, sier Høe.

Stort sett har virksomhetene ordnet opp i forholdene, men Høe håper at fokuset på dette vil få andre barnehager og SFOer til å skjerpe rutinene sine.

Klikk her for å få 10 råd for god håndhygiene.

Disse slurver mest

En rapport fra den amerikanske bransjeforeningen The Soap and Detergent Association (SDA) fra i fjor viser at sju av ti ikke vasker hendene lenge nok til at bakterier og skitt blir effektivt fjernet.

Undersøkelsen var basert på telefonintervju med foreldre til barn i skolealder, lærere, helsepersonell og studenter innenfor helsefag. SDA gav de ulike gruppene karakterer fra A til D, best til dårligst, og helsepersonell, mødre og lærere kom best ut med B, mens fedre og studenter kom ut dårligst med D. Les hele saken her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer