Tre av fire vaksinerte får influensa

En undersøkelse viser at influensavaksinen ikke er spesielt effektiv. Tre av fire vaksinerte blir syke likevel.

Publisert
Sist oppdatert

Mellom 400.000 og 500.000 nordmenn vaksinerer seg mot influensa hvert år, men ifølge en stor undersøkelse fra en anerkjent dansk forskningsinstitusjon er det til liten nytte. 75 prosent av de vaksinerte blir syke likevel.

Tre fjerdedeler av de 59.566 influensavaksinerte personene som ble undersøkt av Det Nordiske Cochrane-senteret fikk ”influensalignende symptomer”, melder avisen Politiken og flere nyhetsbyråer.

- Og da blir det tvilsomt om en såpass dårlig effekt er verdt å etterstrebe, sier lege og seniorforsker Asbjørn Hrbjartsson til Politiken.

- Vaksiner deg likevelDagsavisen og NTB siterer divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, som mener folk bør vaksinere seg likevel.

- Vi anbefaler at risikogrupper som eldre og hjerte og lungesyke vaksinerer seg. Erfaringene viser at det sparer mange for sykehusinnleggelser og til og med dødsfall. Friske og raske mennesker får gjøre som de vil med influensavaksine, sier Nøkleby.

- Folk som blir syke tross vaksine rammes trolig av influensalignende symptomer, som vaksinen tross alt ikke beskytter mot. Det finnes jo mange virus som gir plager av denne typen, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer