Statsbudsjettet 2022

Tre budsjettlekkasjer: Disse sparer tusenvis

Økt reisefradrag, redusert elavgift og jobbskattefradrag for unge vil gi flere av oss mer å rutte med.

PENDLERFRADRAG: De med lang reisevei til jobb kan få økt skattefradrag hvis budsjettforslaget går gjennom. Foto: Tuva Moflag
PENDLERFRADRAG: De med lang reisevei til jobb kan få økt skattefradrag hvis budsjettforslaget går gjennom. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen, tirsdag 12. oktober, legger regjeringen fram forslag til statsbudsjett for kommende år, men i dagene før framleggelsen har det allerede kommet noen lekkasjer.

Vi har plukket ut tre budsjettlekkasjer som de fleste forbrukere vil merke på lommebøkene sine.

Økt reisefradrag

For å kompensere for økt drivstoffpris, fordi CO2-avgiften økes i budsjettet, økes altså reisefradraget - det vil si fradraget du kan få for reise mellom hjem og jobb dersom avstanden er mer enn 67 kilometer tur-retur, kunne Høyre røpe i august.

– Konkret går lekkasjen på å senke egenandelen i reisefradraget fra dagens nivå på 23 900 til 14 000 kroner for folk bosatt i de 300 minst sentrale kommunene, forklarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB overfor Dinside.

Hvis egenandelen reduseres, betyr det at pendlere kan reise 30 kilometer lenger med skattefradrag, noe som gir en skattelettelse på om lag 2200 kroner, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand understreker at det blir viktig å følge med på skattemeldingen, slik at du får med deg reisefradraget du kan ha krav på dersom dette blir vedtatt.

Merk at reisefradraget kun gjelder for reise mellom hjem og arbeidsplass. Det vi si at kjøring til trening, butikk og hytte ikke blir kompensert. Pensjonister får heller ikke reisefradrag, siden de ikke kjører til og fra en jobb.

Lavere elavgift

Forbrukerøkonomen i DNB trekker videre fram onsdagens lekkasje i Dagens Næringsliv om at elavgiften senkes med 1,5 øre per kilowattime.

Med et årsforbruk på 20 000 kilowattimer betyr det 375 kroner lavere avgifter på ett år - inkludert moms. Med høstens strømprisdebatt blir nok denne avgiftslettelsen stående, framholder Sandmæl.

– Avgiftskuttet vil imidlertid ikke utgjøre de store forskjellene med tanke på de høye strømprisene som er nå, men alle monner drar. Det er fremdeles viktig å tenke gjennom strømforbruket og kutte der det er mulig for å få ned strømregninga, sier Tvetenstrand til Dinside.

STRØM: Frykter du «sjokkregning» grunnet dyr strøm, kan enkle grep hjelpe. Video: Berit Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Nytt jobbskattefradrag

Det er også varslet et jobbskattefradrag for unge mellom 17 og 29 år. Formålet med dette fradraget er å få flere unge i jobb.

– Fradraget gir 5170 kroner lavere skatt dersom du får utnyttet fradraget fullt ut, slik fradraget var utformet i høringsnotatet fra i sommer, sier Sandmæl, men legger til:

– Forslaget møtte en del motbør i høringen, så det spørs om det overlever høsten.

Med et trangt budsjett hjelper alle hundrelapper. Det viktigste du gjør, er fremdeles å ta kontroll på de utgiftene du kan styre, og kutte ut småkjøp som ikke gir deg noe, ifølge Tvetenstrand i Storebrand.

Venter ikke store skattelettelser

DNBs forbrukerøkonom forteller imidlertid at hun ikke forventer store skattelettelser i budsjettet som legges frem på tirsdag.

Regjeringen har gjennomført skattereformen sin, og ifølge den betaler nå en vanlig familie med to lønnsinntekter 14 000 kroner mindre i skatt årlig, sammenlignet med 2013 (tallet er basert på at et par har årsinntekt på 561 000 kroner hver, to barn og boliglån på tre millioner kroner).

– Påtroppende statsminister Støre har sagt at han ikke vil øke skattenivået og ikke øke skatten for inntekter under 700 000 kroner, så mye av denne kjøpekraften beholder nok de med vanlige inntekter, avslutter Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer