Tre fiskeoljer på fy-listen

Tre fiskeoljer er kommet på fy-listen til Statens Næringsmiddeltilsyn etter en test av dioksin- og PCB-innholdet. Verdiene er langt over EUs grenseverdier, og kan gi varige helseskader. 12 fiskeoljer slipper gjennom SNTs nåløye.

Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er tiden for tran og andre fiskeoljer, men pass på. I en test Mozon.no har fått tilgang til er 15 marine oljer fra helsekostbutikker i Oslo blitt analysert for å finne ut hvor mye dioksiner og PCB det er i dem, og i tre av oljene er dioksinverdiene langt over EUs grenser.

Hvis man får i seg for mye PCB eller dioksiner kan man få forstyrrelser i hormonbalansen og nervesystemet, redusert formeringsevne, nedsatt immunforsvar og utvikling av kreft, i følge SNTs nettsider.

De tre oljene som har for høyt dioksininnhold er ”Medisintran” fra Europharma, ”Selolje” fra Fennomer Norge og ”Ecomer” fra Natumin Pharma.

Verdiene ble oppgitt i pikogram toksiske ekvivalenter per gram vare (1 picogram=0,000 000 000 001 gram). Dette er den vanlige måten å oppgi innholdet av dioksiner og PCB i matvarer på.

EUs grenseverdi for dioksiner per gram fiskeolje er 2 picogram.

Dioksinverdiene i oljene som antagelig blir tatt av markedet er fra 4,69 til 5,57 picogram, altså nesten tre ganger så høyt som tillatt.

Det er ikke satt noe grenseverdi for PCB ennå. Grenseverdier for PCB i mat skal inkluderes i regelverket innen utgangen av 2004.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer