Tre ganger tjukkere lommebok

Din personlige økonomi blir bedre av forliket mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Du får omtrent tre ganger så mye igjen som forliket har kostet i økte skatter.

Publisert
Sist oppdatert


De siste dagene har politikere snakket mye og forblommet om budsjettforliket, men lite har vært sagt om hva den enkelte av oss får ut av budsjettavtalen til neste år.

DinSide har plukket ut de postene i avtalen som har noe å si for store grupper i befolkningen og deres personlige økonomi.

Og bildet blir slett ikke så galt for neste år, særlig ikke når man tar med skolesektoren:

Tre ganger tjukkere lommebok


Mer undervisning
Småbarn får mer undervisning - i småskolen (2. til 4. klasse) skal det gis en time mer undervisning per uke. Barn i 1. klasse får to timer mer undervisning per uke.

Kostnad i forliket: 625 millioner kroner

”Bare” 15 prosent økte egenandeler
Regjeringen foreslo å øke egenandelene på legemidler (egenandelstak 1) fra dagens 1.350 til 2.500 kroner per år.

Etter forliket settes taket til 1.550 kroner. Dette blir likevel en økning fra årets egenandeler med 15 prosent. Egenandelene som kommer inn under taket økes med cirka 13 prosent.

Kostnad i forliket: 300 millioner kroner

Selv om regjeringen foreslo å fryse NRK-lisensen på årets nivå på 1850 kroner, økes den nå til 1.910 kroner året. Dette er en nominell økning på 3 prosent.

I forliket er dette betraktet som en aktivitetsøkning i offentlig sektor, og altså en kostnad for statskassen som må dekkes inn. For deg og meg betyr det økte utgifter på i sum 100 millioner.

Betaler du for mye skatt? Ta DinSides skattetest

Like dyr drikke
Regjeringen foreslo å senke avgiftene på brennevin og vin med 0.7 - 0,8 prosent. De foreslås nå i stedet inflasjonsjustert med 1,8 prosent til neste år. Dette gir 56 millioner kroner i inndekning.

Omtrent samme løpet har avgiftene på øl og alkoholfrie drikkevarer gjennomgått. Etter at regjeringen foreslo dem redusert med 0,6 - 0,8 prosent, vil de nå bli inflasjonsjustert.

Økte inntekter i forliket: 140 millioner


Årsavgiften øker – du betaler det samme
Trafikkskadeavgiften på 350 kroner pr år er hittil blitt innkrevd av forsikringsselskapene, som også har beholdt 5% av avgiften i ”provisjon” for innkrevingen på vegne av staten. Dette har gitt forsikringsselskapene inntekter på ca 40.millioner kroner årlig.

Systemet legges nå om, slik at trafikkavgiften kreves inn sammen med årsavgiften. Statens økte inntekter fra neste år tilsvarer den ”provisjonen” forsikringsselskapene ikke lenger får beholde. Summen av hva du skal betale i årlig bilavgift forblir som før.

Økte inntekter i forliket: 40 millioner

Næringsdrivende betaler

Regjeringen foreslo ingen endringer i delingsmodellen i sitt forslag til statsbudsjett. Etter forliket med Arbeiderpartiet, ligger det an til at den delen av bedriftens inntekt som beskattes med bare 28 prosent (kapitalavkastningskravet) i delingsmodellen reduseres fra 10 prosent til 7 prosent av investert kapital.

Dette vil gi cirka 90 millioner kroner i økte skatteinntekter.

Les mer om delingsmodellen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer