Tre om dagen er bra for deg?

Har du lest hva som står bak på Coca-Cola-pakningen?

Foto: Paul Reynolds
Foto: Paul Reynolds Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coca-cola er ikke akkurat noen helsekostdrikk, det er det vel ingen tvil om. Men leser du bak på colaflasken kan du få inntrykk av at brusen faktisk er godt for kroppen.

I næringsdeklarasjonen bak på flasken står det nemlig skrevet at ett glass med cola (250 ml) inneholder 27 g sukker.

Denne sukkermengden tilsvarer ifølge deklarasjonen bare 29 prosent av veiledende daglig sukkerinntak for en voksen person.

Med andre ord: Den informasjonen etiketten gir oss, er at dersom du drikker i overkant av tre glass med cola om dagen, får du i deg det veiledende sukkerinntaket.

Men når ble det sunt å drikke tre glass med cola om dagen?

Ny målestandard

Grunnen til at sukkerinnholdet er beskrevet på denne måten, er en europeisk deklarasjonsstandard som ble innført på enkelte produkter.

For siden begynnelsen av 2009 har en rekke produkter, for eksempel frokostblandiger og brus, blitt merket med den europeiske merkestandarden for næringsinnhold, såkalt GDA. Merkingen viser næringsinnholdet i en porsjon av produktet, målt opp mot hvor mye som er veiledende daglig inntak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer