Tre om dagen er bra for deg?

Har du lest hva som står bak på Coca-Cola-pakningen?

Foto: Paul Reynolds
Foto: Paul Reynolds Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coca-cola er ikke akkurat noen helsekostdrikk, det er det vel ingen tvil om. Men leser du bak på colaflasken kan du få inntrykk av at brusen faktisk er godt for kroppen.

I næringsdeklarasjonen bak på flasken står det nemlig skrevet at ett glass med cola (250 ml) inneholder 27 g sukker.

Denne sukkermengden tilsvarer ifølge deklarasjonen bare 29 prosent av veiledende daglig sukkerinntak for en voksen person.

Med andre ord: Den informasjonen etiketten gir oss, er at dersom du drikker i overkant av tre glass med cola om dagen, får du i deg det veiledende sukkerinntaket.

Men når ble det sunt å drikke tre glass med cola om dagen?

Ny målestandard

Grunnen til at sukkerinnholdet er beskrevet på denne måten, er en europeisk deklarasjonsstandard som ble innført på enkelte produkter.

For siden begynnelsen av 2009 har en rekke produkter, for eksempel frokostblandiger og brus, blitt merket med den europeiske merkestandarden for næringsinnhold, såkalt GDA. Merkingen viser næringsinnholdet i en porsjon av produktet, målt opp mot hvor mye som er veiledende daglig inntak.

"Porsjoner er nytt i Norge, men brukes i andre europeiske land. Ved å supplere med porsjoner, blir det enklere å se innholdet av de ulike næringsstoffene i det som spises eller drikkes," skriver NHO Mat og Drikke i sitt informasjonmateriell om GDA.

Veiledende betyr maksimalt

FAKTA: GDA

 • GDA er en forkortelse av Guideline daily amount, eller veiledende daglig inntak på norsk.
 • Utviklet av den europeiske mat- og drikkeorganisasjonen CIAA
 • Oppgir innhold av energi, fett, mettet fett, sukker og salt/natrium per porsjon (for ekesempel ett glass juice, en skive brød)
 • Viser innholdet i forhold til hva som er veiledende daglig inntak for en "gjennomsnittsperson"
 • Gjennomsnittspersonen defineres som en kvinne mellom 18 og 30 år som er lite fysisk aktiv, og har et energibehov på 2000 kcal
 • Merkingen kommer i tillegg til næringsdeklarasjonen, som viser innholdet per 100 g/ml

 • At Cola-drikken bare inneholder 29 prosent av et veiledende inntak sukker, blir begrunnet med at en voksen person trenger en daglig kost som tilsvarer minst 2000 kalorier. Det etiketten ikke forteller er at veiledende egentlig betyr maksimalt anbefalt inntak.

  - Maksimalt ti prosent av kaloriene du får i deg bør være fra sukker, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og daglig leder for kostholdsnettstedet SomeBody.

  GDA forutsetter at en gjennomsnittlig person får i seg 2000 kalorier om dagen, og ti prosent av dette blir 200 kalorier. Dermed stemmer opplysningen bak på cola-flasken.

  - Men man må ikke fylle opp hundre prosent av maksanbefalingen, for det er ingen som trenger å å få i seg sukker fra cola, sier Andersen.

  Les også:Derfor blir du tjukk

  Kan bli misforstått

  Andersen er ingen stor tilhenger av produktmerking som kan være villedende for forbrukeren.

  - Informasjonen kan lett misforstås. Det er fint med veiledning på produktene, men det er dumt hvis det blir en misforståelse. Folk bruker ikke GDA i det vanlige liv, og da blir det ikke særlig opplysende.

  Hun anbefaler heller at folk setter seg inn i gode basiskunnskaper om kalorier og kosthold.

  - Riktig kosthold oppfattes som vanskelig. Selv om folk er opptatt av det, vet de stort sett ikke hva de putter i munnen. De bør heller lære seg det grunnleggende om kosthold og ta egne bevisste valg ut fra det. da kan en glemme disse GDA-ene. De er kanskje fine for fagpersoner, men for folk flest blir det litt for mye for folk flest å sette seg inn i, sier Andersen.

  Les også: Disse drikkene innehodler flest kalorier

  Best mulig løsning

  Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola applauderer GDA-ordningen, og mener den er til fordel for forbrukerne.

  - Det finnes ingen perfekt merkeordning. Men dette er det nærmeste vi kommer, og det er med på å gjøre folk mer bevisste, sier Rømmerud.

  - Hensikten med merkeordningen er at når vi velger drikkevarer skal vi være mer opplyste. Det er særlig viktig i forhold til fedmeproblematikken.

  Rømmerud sier det viktigste er å balansere kostholdet sitt, og tilpasse seg den hverdagen man lever.

  - Det er balansen som er viktig. For enkelte vil det være fullt mulig å drikke et glass brus samtidig som de går ned i vekt. Men for all del, brus må ikke oppfattes som primærføde, det er et nytelsesmiddel, sier Rømmerud.

  Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er enig.

  - Brus er ikke noe kroppen har behov for, men man skal jo leve livet innimellom, og da kan det være ok å unne seg litt cola imellom, sier Andersen.

  Les også: Slik blir usunt SUNT!

  Helsedirektoratet er kritiske

  Myndighetene i Tyskland, Finland og en rekke andre europeiske land er positive til merkeordningen. I Norge derimot, har myndighetene stilt flere kritiske spørsmål til om systemet er bra nok.

  Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør for ernæring i Helsedirektoratet, har uttalt til Aftenposten at Direktoratet ikke kan anbefale systemet i sin nåværende form.

  – Vi er uenige i bruken av referanseverdier, altså hvordan de anbefalte mengder næringsstoffer og porsjoner beregnes, dette gjelder spesielt anbefalt daglig inntak av sukker og at det ikke skilles på porsjonsstørrelser til barn og voksne. Men når GDA først er her, er det ikke noe problem at begge merker står på pakningene, sier Haga Rimestad til Aftenposten.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer