Studielån

Tre smarte studielån-råd

Studielånet er svært gunstig. Du behøver egentlig ikke tenke for mye på det, men disse tipsene bør du ha i tankene.

BØR UTNYTTES: Mens du studerer er studielånet et rentefritt lån, altså «gratis» penger du kan «melke» hvis du investerer de riktig, ifølge forbrukerøkonom. Les hvordan i saken under. Foto: NTB
BØR UTNYTTES: Mens du studerer er studielånet et rentefritt lån, altså «gratis» penger du kan «melke» hvis du investerer de riktig, ifølge forbrukerøkonom. Les hvordan i saken under. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studielånet har så mange fordeler at det bare er tull å si nei til tilbudet, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.

Studielånet er ikke behovsprøvd - det vil si at selv om du egentlig ikke har behov for pengene, for eksempel fordi du jobber deltid, bor gratis, eller lever på oppsparte midler, er det ingen grunn til å droppe lånet, ifølge Kvadsheim.

Du betaler ingen renter mens du studerer, de begynner først å «tikke» når du er ferdig med studiene.

Du kan «melke» studielånet

Dersom du ikke har behov for alle pengene du får utbetalt i studielån, kan det være lurt å spare dem på bankkonto, BSU eller i et trygt pengemarkedsfond. Selv om du bare skulle få én prosent rente, vil et studielån på 480 000 kroner gi deg om lag 12 000 rentekroner i løper av fire år, og de fleste studenter slipper skatt på slike renteinntekter på grunn av lav arbeidsinntekt, eksemplifiserer siviløkonomen.

- Mens du studerer er studielånet et rentefritt lån, altså «gratis» penger du kan «melke» hvis du investerer de riktig, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tidligere sagt til Dinside.

Når du er ferdig med studiene kan du enten betale hele studielånet tilbake på én gang, men beholde rentepengene. Eller, enda bedre, du kan bruke pengene som egenkapital når du kjøper din første bolig.

FØRSTEGANGSKJØP: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrands råd for å nå boligdrømmen. Vis mer

– La det «putre og gå»

Studielånet er det siste lånet du skal betale ned ekstra på, understreker Kvadsheim.

Du bør derfor holde deg til Lånekassens vanlige nedbetalingsplan og heller bruke overskuddspenger til å kvitte deg med dyrere lån, som forbrukslån, kredittkort og billån.

For mange er også studielånet bedre enn boliglånet, fordi renta er lavere - dog med visse unntak. Det betyr at de ikke bør betale ned ekstra på studielånet mens de fortsatt har boliglån.

I tillegg har studielånet fordeler som boliglånet ikke har: Får du for eksempel lav inntekt grunnet sykdom, arbeidsledighet, førstegangstjeneste og lignende, kan du få slettet renter i etterkant. Dessuten kan du enkelt få inntil 36 måneders betalingsutsettelse hos Lånekassen.

Dette er også begrunnelsene for at forbrukerøkonom Magne Gundersen tidligere har sagt følgende til Dinside:

– Betal ned det du skal når du skal, og la studielånet «putre og gå».

«Smør» det utover

For skoleåret 2021-2022 får du utbetalt totalt 126 357 kroner hvis du kvalifiserer for fullt lån fra Lånekassen. Det gir et snitt på 11 487 kroner fordelt på elleve måneder, men du får mesteparten utbetalt i august og januar.

Det er fordi det er i begynnelsen av semesteret at mange utgifter kommer, som til bøker, møbler, datautstyr, depositum og semesteravgift.

Har du ikke slike ekstra store utgifter, derimot, for eksempel fordi du bor hjemme hos foreldrene dine, kan det være smart å lage en liten «stopper» for deg selv, slik at du ikke bruker opp pengene som er på konto, anbefaler Kvadsheim.

Siviløkonomen foreslår at studielånet kan overføres til en separat sparekonto som ikke er tilknyttet et kort, som du så kan gjøre et månedlig trekk på 11 487 kroner fra.

Da «smører» du januar- og august-potten jevnt utover de andre månedene og «slipper» å blåse bort for mye på én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer