Gjeld og sparing

Tre ting du bør ordne før du starter fondssparing

Siviløkonom råder deg til å ha andre ting på stell i privatøkonomien før du satser på fond.

BETAL NED: Det er, blant annet, lurt å få belåningsgraden på boliglånet under en viss prosent før du sparer i fond. Les mer i saken under. Foto: Sbanken.
BETAL NED: Det er, blant annet, lurt å få belåningsgraden på boliglånet under en viss prosent før du sparer i fond. Les mer i saken under. Foto: Sbanken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdipapirfondenes forening (VFF) har nylig hentet ut tall fra SSB som viser hvilke fylker som har flest fondssparere:

Fylkene med flest fondssparere:

(Ligningstallene fra 2018 er lagt til grunn, derfor viser oversikten «gamle» fylkesnavn før fylkes- og kommunesammenslåingene i år.

Som du ser, er det gjennomgående menn som sparer mest i aksjefond - faktisk over dobbelt så mye som kvinner på landsbasis: Menn har i snitt plassert 51 399 kroner i aksjefond, mot kvinners 24 120 kroner.

- Rogalendinger er norgesmestere

Det er oljefylket Rogaland som har aller flest fondssparere, viser tallene.

- Rogalendinger har alltid vært gode på fondssparing og har kommet på topplisten hver gang vi har gjennomført denne og lignende statistikker, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF.

Hva er så grunnen til dette?

- Mange i Rogaland har tjent gode penger gjennom petroleumsvirksomhet, og innbyggerne har derfor lenge hatt en tradisjon for å sette sparepengene i aksjer og fond. Skagenfondene og deres suksesshistorie kan nok også ha bidratt til å øke interessen for fondsparing lokalt, samtidig som enkeltpersoner med stor formue bidrar til å dra opp snittet for fylket, sier Zakariassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer