Sparemål

Tre ting du bør starte sparing til nå

Har du vært permittert denne våren, bør du begynne å spare til neste sommer så fort som mulig.

Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en tøff vår og sommer for mange, spesielt for de som ble en del av permitteringsstatistikken og kanskje mistet jobben i tillegg.

Har du kommet deg tilbake i jobb - enten din gamle eller en ny - og er klar til å ta fatt på høsten med ny giv, er det noen ting du bør vurdere sterkt å sette av litt ekstra penger til de neste månedene.

Da kan du nemlig unngå en skikkelig økonomisk smell.

Tre smarte sparemål

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener det er tre sparemål som blir svært viktige for mange framover:

- Det absolutt viktigste er helt klart bufferkonto. I vår var det massepermitteringer og mange opplevde å få inntektsgrunnlaget redusert over natta. For de som ikke har buffer på plass, bør denne prioriteres. Vi vet ikke hvordan det neste halvåret eller året blir når det gjelder nye runder med oppsigelser eller permitteringer, sier Tvetenstrand til Dinside.

- Neste sparemål er feriepenger til neste år for de som har vært permittert, da de i permitteringsperioden ikke fikk opptjent feriepenger, fortsetter hun.

- Har du brukt kredittkortet i sommer, bør du alltid prioritere å betale tilbake dette først, understreker forbrukerøkonomen til slutt.

Forbrukerøkonom Tvetenstands sparetips

  • Nye, lave renter på boliglån er nå satt i kraft. Sjekk med banken din at du har riktig rente på lånet ditt.
  • Du kan få rekordlave strømpriser, så sjekk strømavtalen din
  • De fleste betaler mye i forsikringer, og det er derfor lurt å gå gjennom alle og be om tilbud fra flere leverandører
  • Strømmetjenester og abonnementer - du må ikke ha alt på én gang. Bytt heller ut innimellom og behold kun dem du bruker mye.
  • Mat er det også mye å spare på. Unngå å gå sulten og ofte på butikken. Skriv handleliste og hold deg til den.
  • Rydd i skap og bod, og selg det du ikke bruker.

Bli best på buffersparing

Elisabeth Realfsen i Finansportalen påpeker at formålet med en buffer er å kunne dekke store, uventede utgifter, som at vaskemaskinen ryker eller tannlegeregningen blir dyrere enn du regnet med.

- Husk at bufferen din også skal forrente seg, så styr unna innskuddskontoer som gir nesten null i rente. Helst bør renta på bufferkontoen være lik eller høyere enn den høyeste lånerenta du har, sier Realfsen.

Videre bør bufferen være lett tilgjengelig akkurat når du trenger den, og siden den skal dekke uforutsette utgifter, bør det alltid være mulig å gjøre uttak. Derfor er bruksbegrensninger på bufferkontoen noe du må sjekke.

- Pengene på bufferkontoen skal være til hjelp når uforutsette ting skjer, og da er det viktig at du ikke må vente lenge når du trenger pengene, eller at du må betale gebyr for å få ut pengene, sier Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi til Dinside.

Feriepenger: Så mye må du spare i måneden

Når det gjelder tapte feriepenger, kan du fort gå på en dobbeltsmell hvis du har vært permittert i vår:

- Når du er permittert, mister du feriepengeopptjeningen din, som vil vises på feriepengene du får utbetalt neste år. Dessverre vil permitteringen på den måten gi dobbeltsmell: Redusert inntekt i år og mindre feriepenger i 2021, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

For å hjelpe deg å ta igjen det tapte uten å måtte ta skippertak rett før sommerferien 2021, har Tvetenstand laget noen alternative spareplaner for de neste ti månedene:

Årslønn Permittert i tre måneder (10,2%-ordning / 12%-ordning) Permittert i fem måneder (10,2%-ordning / 12%-ordning)
400.000 kronerMistet 10.200,- i feriepenger hentes inn ved å spare 1000,- i måneden / Mistet 12.000,- hentes inn ved å spare 1200,- i månedenMistet 17.000,- i feriepenger hentes inn ved å spare 1700,- i måneden / Mistet 20.000,- i måneden hentes inn ved å spare 2000,- i måneden
750.000 kronerMistet 19.125,- i feriepenger hentes inn ved å spare ca. 1900,- i måneden / Mistet 22.473,- hentes inn ved å spare ca. 2200,- i månedenMistet 31.875,- i feriepenger hentes inn ved å spare ca. 3200,- i måneden / Mistet 37.473,- i måneden hentes inn ved å spare ca. 3700,- i måneden

- Dette kan føles som mye å spare hver måned, men dersom du har boliglån i dag, vil du merke stor reduksjon i utgiftene bare der. De andre tipsene er også overkommelig å følge uten at det går utover ting som betyr noe for deg, sier Tvetenstrand.

Prioritering av de viktige tingene er alltid et godt råd, så unngår du å bruke penger på ting som ikke gir verdi, legger hun til.

Betal kredittkortregninga i tide

Vårens permitteringer, forsinkede eller ingen feriepenger og reiserådene som «stengte oss inne i Norge» - alt dette kan ha påvirket hvordan noen av oss betalte for årets feriereise, og det er nærliggende å tro at mange brukte kredittkortet.

Og det å betale en ferie med kredittkort, er ingen dum idé: Det er nemlig slik at de fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.

Men, hvis du ikke betaler kredittkortregninga i tide, kan ferien din koste deg betraktelig mer enn du ønsker - og «senskadene» kan følge deg mange år framover.

- Ulempen er at kreditten med renter og renters rente fort kan doble prisen på ferien, så med mindre du vet du har råd til å betale tilbake hele beløpet når den rentefrie perioden er over, blir det en dyrere ferie, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

For eksempel vil ferien din bli nesten 2000 kroner dyrere enn det du betalte i utgangspunktet hvis du deler regninga opp over ett år framfor å betale alt på én gang:

NEDBETALINGSTID MÅNEDSBELØP TOTALBELØP
Tre måneder5172 kroner15.516 kroner
Seks måneder2652 kroner15.912 kroner
Ett år1393 kroner16.712 kroner

Og, hvis du ikke betaler mer enn minstebeløpet på kredittkortregninga vil du ha betalt 11.525 kroner i bare renter, nesten dobbelt av hva du egentlig brukte i utgangspunktet:

ETTER ETT ÅR ETTER TO ÅR ETTER TRE ÅR
2864 kroner5314 kroner7409 kroner

* Eksemplene over er basert på 15.000 kroner betalt med kredittkort og rente er på 22,53 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer