Forkjøpsrett

Tre «ukjente» triks: Genialt for boligkjøpere

Medlemskap i boligbyggerlag i én by kan gi deg fortrinn i en helt annen by!

STORBYBOERE: Dette samboerparet fikk bruk for medlemskap i Midt-Norges største boligbyggerlag da de flyttet til Rogaland. Les hvordan i saken nedenfor - samt flere boligkjøper-triks. Foto: Bate
STORBYBOERE: Dette samboerparet fikk bruk for medlemskap i Midt-Norges største boligbyggerlag da de flyttet til Rogaland. Les hvordan i saken nedenfor - samt flere boligkjøper-triks. Foto: Bate Vis mer
Publisert

- Dette har hjulpet oss masse, og det er derfor vi har den boligen vi har, sier Mona Risnes (24) til samboeren sin Brage Solem (27) i en episode av miniserien «Førstegangskjøperne».

Paret er begger fra Trondheim, men nå har de kjøpt leilighet i Sandnes ved å benytte forkjøpsretten.

Og det er ikke forkjøpsretten alene som er «hemmeligheten» bak hvordan de klarte å realisere boligdrømmen ...

Genialt storby-samarbeid

Faren til Brage Solem hadde nemlig vært så lur å melde sønnen inn i TOBB, Midt-Norges største boligbyggerlag, og TOBB har et samarbeid boligbyggerlaget Bate i Stavanger og omegn.

- Så hvis du eller noen i familien din er TOBB-medlem, kan du faktisk bruke det i Stavanger og omegn om du kjøper Bate-bolig, sier Mona Risnes.

Dette boligbyggerlag-samarbeidet kalles «Storbybolig». Samarbeidet ble etablert i 2008 og gir medlemmer i ett boligbyggerlag muligheten til å skaffe seg bolig i andre byene og boligbyggerlag ved å benytte en slags felles forkjøpsrett.

Dersom du benytter deg av forkjøpsretten når du kjøper bolig i en annen by, må du imidlertid også bli medlem i boligbyggelaget som boligen er tilknyttet. Når du kjøper bolig på forkjøpsrett i et annet boligbyggelag, beholder du din oppsparte ansiennitet i ditt eget boligbyggelag, skriver Norges Boligbyggerlag (NBBL).

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er på jakt etter din aller første bolig. Vis mer

Obos er ikke med

Norges største boligbyggerlag, samt ett av Nordens største boligbyggerlag, er Obos. De har regionkontor og boliger i Bergen, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Tønsberg, Fredrikstad og Hamar.

Men Obos er ikke med i Storbybolig-samarbeidet.

- Våre medlemmer har mulighet til å kjøpe boliger gjennom forkjøpsretten på et stort antall boliger. Ansienniteten våre medlemmer har hos oss, gjelder kun i Obos, bekrefter kommunikasjonsdirektør Thomas Skjennald overfor DinSide.

Felles forkjøpsrett gir fortrinn

I tillegg er den noe som kalles «felles forkjøpsrett».

Det betyr at hvis du har medlemskap i ett av 23 boligbyggelag, kan du bruke din opparbeidede ansiennitet også til å få forkjøpsrett på boliger i de andre boligbyggelagene som omfattes av ordningen.

Når du har funnet en bolig du ønsker å kjøpe, bør du ta kontakt med boligbyggelaget for å få opplysninger om hvordan du kjøper ny bolig eller benytter din forkjøpsrett, skriver NBBL.

Ansiennitet kan gis i gave

Og det stopper ikke her, for det er enda et «hemmelig» triks knyttet til forkjøpsrett og ansiennitet i boligbyggerlag.

Medlemskap i boligbyggerlag kan nemlig i mange tilfelles overføres til eller byttes mellom familiemedlemmer. Det vil si at en forelder eller besteforelder, for eksempel, kan overføre sitt medlemskap med tilhørende ansiennitet til barn eller barnebarn, og således gi dem et fortrinn som førstegangskjøpere.

Dersom medlemskapet skal overføres til et annet familiemedlem, kan det medlemmet som har ansienniteten i utgangspunktet ikke bo i en bolig tilknyttet boligbyggerlaget.

Bate gjør imidlertid oppmerksom på at ingen medlemmer kan ha lenger ansiennitet enn sin egen alder. Så, overfører du medlemskapet ditt til et barnebarn på 20 år, vil vedkommende få 20 års ansiennitet.

EKSTRA EGENKAPITAL: Vil du kjøpe bolig, men får ikke nok i lån fra banken, må egenkapitalen økes. Da kan et privat lån være løsningen, såfremt det løses «riktig». Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Skjennald i Obos forklarer at medlemskap med ansiennitet hos dem kan overføres mellom nære familiemedlemmer - det vil si mellom ektefeller, søsken, foreldre/barn/barnebarn, kort oppsummert slektninger i rett opp- eller nedadstigende linje, samt mellom de som er samboere de siste to årene.

- Du kan ikke overføre medlemskap til venner eller bekjente, sier Skjennald.

Dersom du kjøper en boligbyggerlag-bolig, er medlemskapet låst til denne boligen, så du kan ikke gi medlemskapet tilbake før den dagen du har solgt boligen igjen.

Ved en eventuell tilbakeføring av medlemskap, får du kun med deg din egen alder i ansiennitet videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer