Tre veier til riktig strøm

Både på kort og lang sikt bør du forberede deg på dyrere strøm. Her er de viktigste valgene du må ta.

Publisert
Sist oppdatert

Siste tango i fjor?

For under ett år siden understreket en talsmann for strømbørsen Nordpool overfor DinSide at vi fortsatt har ulike priser for kraft i Norge/Norden og resten av Europa, og at hovedårsaken er at vi fortsatt har flaskehalser i transporten av strøm mellom Norden og kontinentet. Flaskehalsen står imidlertid for fall.

En faktor som har kommet lite frem hittil i debatten, er effekten det kan ha på markedet og strømprisene når den 580 kilometer lange sjøkabelen mellom Fedafjorden på Vestlandet og Nederland er på plass i 2007. Kabelen skal krysse Nordsjøen, og knytte strømnettene i Nederland og Norge sammen, og vil sørge for enda tettere forhold mellom norske og europeiske strømpriser.

Uten betydning?

Illustrasjon: Per Ervland/Lukas Domnick Foto: Per Ervland/Lukas Domnick
Illustrasjon: Per Ervland/Lukas Domnick Foto: Per Ervland/Lukas Domnick Vis mer


I økonomisk teori er det vanlig å anta at en liten produsent ikke påvirker internasjonale priser, men tar dem for gitt. Hvis dette stemmer også for norske kraftprodusenter i det europeiske kraftmarkedet, kan det få liten betydning for prisene til norske forbrukere om vi setter i gang økt produksjon av kraft her i landet - strømprisene vil kunne stige uansett, fra nivået vi er vant til, og følge prisene på kontinentet tettere enn i dag.

Men det er jo ikke dette som bekymrer oss akkurat nå. Nå er vi først og fremst bekymret over vinterens strømregninger.

Velg riktig avtaletype


Her og nå har vi forbrukere et lite knippe virkemidler vi kan bruke til å tilpasse oss situasjonen best mulig. Det første vanskelige valget er mellom spotpris, variabel pris eller fastpris på strøm.

Spotprisavtaler - ofte også kalt "markedspris", tilsvarer lånemarkedets tilbud om flytende rente.

Vi har skrevet side opp og side ned om at spotprisavtaler historisk har vist seg å gi billigst strøm over tid. Dette skyldes, på samme måte som for flytende rente hos banken, at forbrukeren selv tar all risiko for prissvingningene, og betaler følgelig ingen "forsikringspremie" til strømselskapene.

Men det finnes en bakside av denne medaljen, nemlig at kunden må kunne takle store svingninger i prisene. Det kan se ut som om spotstrømkundene allerede har begynt å kjenne baksiden av spotpris-medaljen på kroppen.

Vår prisliste over alle leverandører av strøm til spotpris viser i dag at billigste leverandør i går tok 78,39 øre per kilowatt-time. Akkurat nå er dette den desidert dyreste avtaletypen. Belønningen kan komme hvis prisene på strømbørsen synker betydelig, for eksempel hvis vinteren viser seg å bli mild og svært regnfull, eller de fire svenske kjernereaktorene som er nede på grunn av reparasjon, kommer i produksjon igjen. I tillegg kan det bidra til lavere priser når Statnetts transformator på sørlandet kommer tilbake fra reparasjon, fordi vi da igjen vil ha tre kabler som fører strøm mellom Norge og kontinentet. Når og om alt dette kan skje er svært usikkert, noe spotstrømkundene merker på lommeboken.

Fastprisavtalene er i den andre enden av skalaen når det gjelder risiko for forbrukeren. Slike avtaler sørger for faste strømpriser i hele bindingstiden, som kan være i ett, to, tre og flere år. Her er det strømselskapene som tar all risikoen, noe som også prises inn i avtalene, som en slags forsikringspremie.

For alle som er engstelige for ikke å tåle økte strømpriser i vinter, er fastprisavtale en grei måte å forsikre seg på. Her er vår liste over fastprisavtaler med bindingstid ett år.

Strømselskapenes fastprisavtaler sier også en del om hvilke flytende priser vi kan forvente i bindingstiden.

Vår liste over fastpriser på strøm viser for eksempel at billigste fastprisavtale for de neste 12 månedene var i går hos TrønderEnergi, med 73,88 øre per Kwh ved 20.000 Kwh i årlig forbruk. Når TrønderEnergi tilbyr denne prisen fast i tolv måneder, er det naturligvis fordi selskapet regner med å tjene penger med den. Det vil si at de tror at gjennomsnittsprisen til forbrukere uten fastprisavtale det neste året vil kunne ligge lavere.


Det kan imidlertid virke som om det i høst er vanskeligere enn ellers å spå om fremtiden.

Onsdag denne uken trakk kraftleverandøren Total Energi sitt fastpris-tilbud fra markedet fullt og helt, noe som godt kan tolkes som et uttrykk for at det er svært stor usikkerhet i markedet om hva høsten og vinteren vil bringe.

Variabel strømpris er den vanligste avtaletypen for norske forbrukere. I disse avtalene ligger prisene fast i litt lenger tid enn ved spotpris, men langt mer flytende enn ved fastprisavtalene. Strømleverandørene plikter å informere både kunder og Konkurransetilsynet om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Det vil derfor gå omtrent 14 dager før uforutsette endringer i markedsprisene vises i de variable strømavtalene. Det er imidlertid ingenting i veien for å varsle om prisendringer hver uke, og på denne måten følge prisene på børsen. Støm til variabel pris gir derfor liten eller ingen forsikring mot prisøkninger i høst og vinter.

Vår liste over variable strømpriser viser at det er disse avtalene som er rimeligst i dag. Laveste prisen tilbys av NorgesEnergi, med 59,49 øre per Kilowatt-time - et prisnivå som trolig er forbi i neste uke.

Velg en billigere leverandør

Å sørge for at du har billigste leverandør, uansett avtaletype, er alltid gunstig.

I går var det tre øre forskjell mellom billigste og dyreste spotpris, ti øre mellom billigste og dyreste variabel pris, og nesten 13 øre forskjell mellom billigste og dyreste fastpris i ett år.

Riktig avtaletype og riktig leverandør vil neppe gi deg lave strømpriser i nærmeste fremtid, med de kan i alle fall gi deg de strømregningene du best kan leve med.

Konkurransemyndighetene har lagt mye krefter i å sørge for at skifte av leverandør skal kunne skje så kostnadsfritt som mulig for forbrukere. For å bytte, trenger du bare ringe den leverandøren du ønsker abonnement hos, så ordner de med overføringen fra din gamle leverandør. Det er bestemt i forskrift til energiloven at skiftet skal ta maksimalt 14 dager.

Finn strømkontrakten som er riktigst og billigst for DEG. Trykk her, og bruk vår strømkalkulator.

ENØK er hot!

Det ser ut for oss som om det store bildet viser økte strømpriser - både i år og vintrene som kommer etter denne. Sannsynligheten er derfor stor for at dine ENØK-tiltak i hjemmet vil gi stor avkastning på strømregningen. I tillegg vil du kunne delta i lunchpraten på jobben, for vi spår at ENØK blir blant vinterens hotteste tema.


I fjor fant vi frem til to av de enkleste grepene folk flest kan ta, og som kan kutte strømregningen med 5.000 til 10.000 kroner i året med dagens strømpriser:

  • Luft-luft varmepumpe og
  • Pellets-kamin

Mer om dem kan du lese her

I vår spede barndom laget vi også en liste over nesten gratis sparetiltak som kunne krympe strømregningen med 25 prosent, uansett hvor du bor.

Det er helt klart riktig tidspunkt å børste støvet av den, og hele listen finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer