Strømpriser

Tredoblet eksporten

Olje- og energiministeren har bedt kraftprodusentene om å skalke lukene. Likevel spratt strømeksporten i været i forrige uke.

OVER TREDOBLING: Strømeksporten fra Sør-Norge økte med 326 prosent fra uke 28 til uke 29, til tross for at olje- og energiministeren har bedt kraftselskapene om å spare på vannet. Foto: Marius Helge Larsen/NTB
OVER TREDOBLING: Strømeksporten fra Sør-Norge økte med 326 prosent fra uke 28 til uke 29, til tross for at olje- og energiministeren har bedt kraftselskapene om å spare på vannet. Foto: Marius Helge Larsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en fersk rapport om kraftsituasjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NTB har fått tilgang til tallene som ligger bak søylediagrammene i rapporten. De viser at nettoeksporten av strøm gjennom utenlandskablene fra det sørlige Norge lå på 202 gigawattimer i uke 29 – opp fra bare 62 gigawattimer i uke 28. Det er en økning på 326 prosent.

Økningen kommer til tross for at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) nylig gikk ut med klar beskjed til kraftprodusentene om å spare på vannet for å fylle magasinene fram mot vinteren.

Samtidig har strømprisene lengst sør i landet økt til sitt høyeste nivå noensinne.

Kraftbransjen selv har tidligere forsikret om at den kraften som er i omløp nå, i all hovedsak er uregulerbar kraft som elvekraft og vindkraft – det vil si kraft som ikke kan lagres i vannmagasiner.

Men SVs Lars Haltbrekken er urolig.

- Statsråden må snarest kalle kraftselskapene i Sør-Norge inn på teppet og vise dem skriften på veggen. De må kunne dokumentere at det ikke er regulerbar kraft som står for den økte krafteksporten, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer