Pris på strøm

Tredoblet strømpris

Fredag har vi tre ganger så høy strømpris som dagen før - her er forklaringen.

VED VERSUS STRØM: Norsk institutt for bioøkonomis Simen Gjølsjø viser oss årets ved og triksene for og finne den beste veden. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På formiddagen fredag 16. oktober har strømprisen tredoblet seg fra dagen før:

- Fredag klokka 10 koster én enkelttime 60 øre per kilowattime, altså tre ganger så mye som dagen før, sier sjefsanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight til Dinside.

- Ser vi på de siste to ukene, har ren kraftpris tidoblet seg. I begynnelsen av oktober lå prisen på ca. 2,2 øre kilowattimen, mens nå er vi oppe i 27 øre per kilowattime, legger han til.

Tredoblingen fredag gjelder kun to enkelttimer - mellom klokka 10 og 12. Snittet for dagen ellers var på 27,9 øre kilowattimen, altså 6,9 øre over dagen før.

Prisene som er oppgitt gjelder kun Øst- og Sørlandet. I resten av landet lå prisen mellom 14 og 23 øre de samme to timene.

Hva er grunnen til dette?

- Dette er en konsekvens av at kraftmarkedene rundt oss har en høy pris. Forbruket her til lands øker, og Sør-Norge har derfor mulighet til å øke prisene nå, forklarer Lilleholt.

I tillegg står vi nå overfor «tappesesongen» for de overfylte vannmagasinene, som jo har gitt oss historisk lave strømpriser i sommer og helt frem til starten av oktober.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer