Pris på strøm

Tredoblet strømpris

Fredag har vi tre ganger så høy strømpris som dagen før - her er forklaringen.

VED VERSUS STRØM: Norsk institutt for bioøkonomis Simen Gjølsjø viser oss årets ved og triksene for og finne den beste veden. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På formiddagen fredag 16. oktober har strømprisen tredoblet seg fra dagen før:

- Fredag klokka 10 koster én enkelttime 60 øre per kilowattime, altså tre ganger så mye som dagen før, sier sjefsanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight til Dinside.

- Ser vi på de siste to ukene, har ren kraftpris tidoblet seg. I begynnelsen av oktober lå prisen på ca. 2,2 øre kilowattimen, mens nå er vi oppe i 27 øre per kilowattime, legger han til.

Tredoblingen fredag gjelder kun to enkelttimer - mellom klokka 10 og 12. Snittet for dagen ellers var på 27,9 øre kilowattimen, altså 6,9 øre over dagen før.

Prisene som er oppgitt gjelder kun Øst- og Sørlandet. I resten av landet lå prisen mellom 14 og 23 øre de samme to timene.

Hva er grunnen til dette?

- Dette er en konsekvens av at kraftmarkedene rundt oss har en høy pris. Forbruket her til lands øker, og Sør-Norge har derfor mulighet til å øke prisene nå, forklarer Lilleholt.

I tillegg står vi nå overfor «tappesesongen» for de overfylte vannmagasinene, som jo har gitt oss historisk lave strømpriser i sommer og helt frem til starten av oktober.

- Nå er det derimot vesentlig lavere temperaturer og mindre nedbør i værutsiktene. Det vil etter hvert føre til at nedbøren kommer som snø, og da trengs det høyere produksjon for å dekke forbuksøkningen frem mot vinteren, sier Lilleholt.

- Derfor bruker vi nå mer vann fra magasinene hver dag, enn det som fylles opp fra tilsig. Dermed har produsentene nå større muligheter for å løfte prisene til høyere nivå, da de ser vesentlig mindre risiko for å tape vannet om det igjen blir vått og mildt i høst, fortsetter sjefsanalytikeren.

- Fortsatt historisk lavpris

Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge understreker imidlertid at til tross for kraftige strømprissvingninger de siste ukene, er prisnivået fortsatt historisk lavt:

- Snittprisen de siste ukene har vært under halvparten av hva som er vanlig for årstiden, sier Øverås til Dinside.

Hvordan blir prisene videre i vinter?

For vinter-strømprisene blir temperaturen den viktigste driveren, ikke nødvendigvis hvor mye nedbør som kommer - det blir nemlig viktigere med tanke på hvor mye snø som skal smelte til våren.

Det er forventet at prisen i kortere perioder der er knapphet på kapasitet, kommer opp mot 40 øre kilowattimen, men med mildvær kan vi få tilsvarende utvikling som tidligere i år:

Lavt forbruk og mye ekstra vann i magasinene vil gi konkurranse om å produsere strøm av det vannet som finnes, og prisene blir senket ned mot et nivå på 15 øre kilowattimen.

Rekordmye vann i magasinene

Tirsdag 13. oktober meldte Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) om at fyllingsgraden i norske vannmagasin var på 95 prosent.

Dette er den høyesre fyllingsgraden på tilsvanende tidspunkt for hele 2000-tallet.

Høyeste magasinfylling hadde Øst-Norgs med 98,7 prosent, mens Nord-Norge hadde laveste fylling med 92,8 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer