Trekk full skatt i desember

Årets siste sjanse for å slippe rentebaksmellen til neste år.

SISTE SJANSE: Ta litt av smerten nå så vil du kanskje takke deg selv til sommeren. Foto: Per Ervland
SISTE SJANSE: Ta litt av smerten nå så vil du kanskje takke deg selv til sommeren. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har sagt det før, men tipser deg en siste gang: Svært lave renter i inneværende år kan føre til at mange med boliglån får en betydelig baksmell ved neste års skatteoppgjør.

Skatteetaten har flere ganger i løpet av året vært ute og advart mot å la være å justere skattetrekket. Da Skatteetaten sendte ut nye skattekort la de nemlig rentenivået for 2008 til grunn for beregningen. Men så stupte renta - noe som betyr at boliglånskunder må betale mer skatt for 2009.

I desember trekkes det som kjent halv skatt av lønnen din. Dersom du vil motvirke neste års baksmell, ber du arbeidsgiver trekke fullt i stedet. Dermed får du "bare" utbetalt det du normalt får på lønningsdagen. Det er ikke sikkert at full skatt i desember er nok til å dekke hele baksmellen, men det vil monne noe.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2010

Trenger ikke nytt kort

Mange tror at et nytt skattekort er nødvendig dersom du vil bli trukket mer i skatt, men dette medfører ikke riktighet. Du kan bare banke på døren til lønningsansvarlig og avtale hvor mye skatt du vil ha trukket av årets siste lønning. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

- Ja, det er helt korrekt. Du trenger ikke nytt skattekort så lenge du sikrer deg at du betaler nok skatt. Slik det er nå, er det mange som kan få det vondt til neste år, har Lise Halvorsen i Skatteetaten tidligere uttalt til DinSide.

Hvorfor får du baksmell?

Personer med boliglån kan få baksmell neste år fordi alle renter av din egen gjeld gir rett til skattefradrag. Beløpet du får lov til å trekke fra på skatten, blir mindre når renteutgiftene dine går ned.

La oss se på følgende eksempel:
Du hadde et boliglån til 1 million kroner til 7,5 prosent rente. Dette utgjør 75.000 kroner i rentekostnader i løpet av ett år. Du får lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, og sitter igjen med 54.000 kroner å betale.

Men så går renta ned med 4 prosentpoeng, og din nye rente er 3,5 prosent. Dette utgjør 35.000 kroner på ett år. Av disse pengene får du også lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, men det utgjør bare 9.800 kroner, du sitter altså igjen med 25.200 kroner igjen å betale.

For hver 1.000 kroner du betaler mindre i gjeld, får du altså 280 kroner mindre igjen på skatten, eller 280 kroner mer skatt å betale, avhengig av hvordan du ser det.

Ingen krise

Hvorvidt en vil ha pengene utbetalt nå eller unngå baksmell til sommeren, blir selvsagt opp til hver enkelt å avgjøre. Vet du at baksmellen kommer, kan du sette av pengene og eventuelt forsøke å få noe avkastning på dem innen skatteoppgjørets første forfall.

Fristen for betaling av restskatt flyttes neste år fra 30. april til 31. mai. Betaler du skatten før 31. mai, beregnes det ikke renter på beløpet du skylder. Rentesatsene for restskatt i 2010 (skatteåret 2009) er 3,9 prosent for dem som får skatteoppgjøret i juni, og 4,8 prosent for dem som får det i oktober. Rentesatsene for tilgodebeløp er henholdsvis 3,6 og 4,5 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer