Trekk inn navlen og tren ryggen

- Trekk inn navlen og hold i 10-20 sekunder. Det er god trening for ryggen, sier fysioterapeut Gitle Kirkesola. Han har vært med på å utvikle helt nye treningsprogrammer som både toppidrettsutøvere og kroniske ryggpasienter bruker.

Publisert

Kirkesola er fysioterapeut med manuell terapi og idrettsfysioterapi som spesialområder. Han holder kurs, utarbeider treningsprogrammer og arbeider som fritttsående konsulent fra sin base i Kristiansand. Særlig har han de siste årene arbeidet med å utarbeide helt nye treningsprogrammer. Både kroniske ryggpasienter og toppidrettsutøvere med ryggproblemer har brukt disse treningsprogrmamene med stort hell.

- Hvilke ryggpasienter bør trene?

- Alle som har hatt plager over lengre tid, bør trene fordi musklene blir svakere og man får mindre styring og kontroll når kroppen ikke er i aktivitet.

- Kan ryggplager trenes bort?

- Hos rundt 85 av 100 pasienter med kroniske ryggplager kjenner vi ikke den eksakte årsaken til plagene. Vi tror noen av disse plagene kan trenes bort, men vi vet ikke nøyaktig hvilke. Her har vi ikke gode nok undersøkelsesmetoder ennå. Men trening kan sannsynligvis hindre at man blir dårligere enn man ellers ville blitt, fordi trening gjør at man får tilbake styrke og stabilitet.

- Hvordan skal man trene?

- Man skal starte med å trene de indre og dyptliggende muskelgruppene først. Det er disse musklene som stabiliserer blant annet ryggraden. For eksempel er det en stor muskel, transversus abdominis, som går tvers over nedre del av magen og er festet i ryggen. Muskelen er svært viktig for å stabilisere ryggen. I tillegg er det en rekke stabiliserings-muskler som er festet i hver ryggvirvel. Vi kaller dem lokale muskler fordi de har lokale oppgaver. I tillegg har vi globale muskler, dette er muskler som vi bruker for å bevege ryggen. De lokale og globale musklene samarbeider i et sinnrikt system som vi ennå ikke kjenner i detalj. Stadig finner vi ut mer om hvordan dette muskelsystemet samvirker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer