Trekker all kurs-støtte til leger

Legemiddelindustrien trekker all støtte til kurs og konferanser som gir leger utdanningspoeng. Det innebærer en stor økonomisk utfordring for legeforeningen.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Støtten har lenge blitt oppfatet som problematisk av både industrien og legeforeningen. Det var blant annet tydelig på legeforeningens landsstyremåte i 2002, da Olav Flaten fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline mente at legeforeningen forholdt seg til legemiddelindustrien som om de skulle være spedalske - samtidig som pengene var velkomne, melder nettutgaven til Dagens Medisin.

Flaten fremmet da forslaget om at industrien skulle trekke seg fra alle kurs med tellende timer.

Legemiddelindustriforeningen (LMI) vedtok dette på sin ekstraordinære generalforsamling mandag, og besluttet at vedtaket skal tre i kraft fra januar neste år.

- Legemiddelindustrien rydder nå opp i den økonomiske støtten til kurs som gir leger tellende timer i videre- og etterutdanningen. Denne støtten har i lang tid blitt oppfattet som problematisk, ikke minst for industrien selv, skriver LMI i en pressemelding.

Legeforeningens retningslinjer setter forbud mot industriens deltakelse i kurs som gir tellende timer i legers videre- og etterutdanning. Det er likevel tillatt for firmaer å ha utstillinger utenfor kurslokalet, dele ut reklamemateriell og lignende mot betaling til kursarrangørene. Industrien fungerer med andre ord som en finansieringskilde for slike kurs, men skal ikke bidra faglig. Dette har i lang tid blitt oppfattet som problematisk, ikke minst for industrien selv.

Legemiddelindustrien velger nå å rydde opp i dette ved ikke å delta på noen måte - heller ikke økonomisk - til kurs og konferanser som gir tellende timer for legene. Det er også i tråd med industriens ønske om at alt engasjement fra industrien skal ha en faglig basis og ikke kun være basert på sponsorvirksomhet.

Reglene vil ikke få anvendelse på internasjonale kongresser arrangert av internasjonale legeorganisasjoner. Så langt LMI kjenner til er det kun tre slike kongresser som gir tellende timer.

Mozon.no, 16.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer