Trekker leddgikt-medisin på grunn av bivirkninger

COX-2-hemmeren Bextra, som er satt i sammenheng med økt risiko for hjertesykdom og livstruende hudreaksjoner, trekkes fra markedet etter ønske fra amerikanske og europeiske helsemyndigheter.

Publisert
Sist oppdatert

- Pfizer kommer inntil videre til å innstille salget av Bextra også i Norge med umiddelbar virkning. Dette innebærer at pasienter som bruker Bextra må oppsøke sin lege for å finne andre behandlingsalternativer, sier administrerende direktør Håvard Selby Ebbestad i legemiddelselskapet Pfizer Norge i en pressemelding.

Samtidig blir andre COX-2-hemmere, blant annet leddgiktmedisinen Celebra som også prooduseres av Pfizer, utstyrt med den sterkeste advarselen de amerikanske myndighetene har til rådighet.

90.000 nordmennBextra og Celebra skrives oftest ut mot reumatiske lidelser, som leddgikt. I Norge bruker rundt 90.000 personer COX-2-hemmere.

Den amerikanske helsemyndigheten FDA begrunner tilbaketrekkingen av Bextra med at de ikke har nok informasjon om den potensielle risikoen for hjertesykdom ved langtidsbruk av medisinen, samtidig som den kan føre til livstruende hudreaksjoner.

Dobler risikoenBextra og Celebra er begge COX-2-hemmere, en gruppe medisiner som kom i søkelyset da det viste seg at COX-2-hemmeren Vioxx førte til en sterk økning i risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag blant pasienter som hadde brukt den i mer enn 18 måneder. Vioxx ble trukket fra markedet 30. september i fjor. En studie publisert av produsenten Pfizer viser at Celebra mer enn dobler risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer