Tren slik kroppen er

Sliter du med å holde vekten, og finne en treningsform du trives med? Det kan hende du går imot din kropps genetiske programmering.

Tren slik kroppen er
Publisert
Sist oppdatert

Hva og hvordan skal man trene? Og hva bør man egentlig spise? Det er spørsmål som folk som er opptatt av både kost og trening til stadighet spør seg om.

Vi har alle like trekk. Men ingen mennesker er helt like. Når det gjelder å fastslå hvilket kosthold og trening hver og en av oss bør ha, mener derfor flere forskere at de metodene som utgår fra anatomi, kjerteldominans og energitype, er de som er best å anvende.

Kost- og treningsekspert Jay Cooper - som driver et helsehjem i Utah, USA - er en av de som har utviklet et program som baserer seg på personlige, genetiske kroppskoder.

Til den svenske avisen Aftonbladet sier han at det finnes fire ulike kroppstyper: to slanke, og to sterke. De to slanke kroppstypene kaller han for ”kommunikatøren” og ”visjonæren”, mens han betegner de to sterke som henholdsvis ”krigeren” og ”beskytteren”. Ut fra disse klassifiseringene mener han å kunne skreddersy de perfekte trenings- og mosjonsvaner.

- Jeg benytter kroppstypene som et parameter for å se på menneskers individuelle behov. Det stemmer utrolig bra når det gjelder fysiske behov, og felles trekk og svakheter som er genetisk betinget, sier Susanna Ehdin til svensjke ASftonbladet, forfatteren bak boken ”Den självläkande människan”.

Beskytteren
Dominerende fysiske trekk: Kraftigere underkropp, smal hals, hjerteformet hode, kurvete underkropp, samt liten og/eller smalere underkropp.
Plassering av overflødig kroppsfett: Skinkene, lårene, baksiden av overarmene.
Personlighetstype: Omtenksom, deltagende, service-innstilt og utadvendt.
Favorittmat:
I balanse: Frukt, de fleste grønnsaker, og magre melkeprodukter.
Ute av balanse: Fet mat, mel og krydder.

Krigeren
Dominerende fysiske trekk: Kraftigere overkopp, kortere hals, kompakt, bredbrystet, robust kroppsbygning, flatere skinker.
Plassering av overflødig kroppsfett: Magen, brystkassen, baksiden av overarmene, mest på overkroppen.
Personlighetstype: Bestemt, har ordenssans, er målbevisst og utadvendt.
Favorittmat:
I balanse: Styrkende grønnsaker, kornprodukter, magre melk- og kjøttprodukter.
Ute av balanse: Fett, kjøtt, salt og alkohol.

Kommunikatøren
Dominerende fysiske trekk: Smalt og ovalt hode, slank, gir et langt inntrykk, magre hender, føtter og ben.
Plassering av overflødig fett: ”Bilringer”, øvre del av lårenes framside, baksiden av overarmene.
Personlighetstype: Kreativ, livlig, verbal, hurtig, utadvendt, perfeksjonist.
Favorittmat:
I balanse: Proteiner, alle typer grønsaker, kornprodukter.
Ute av balanse: Sukker, mel og koffein.

Visjonæren
Dominerende fysiske trekk: Mellomstort til stort hode, ikke så utviklet fysisk, ungdommelig utseende.
Plassering av overflødig kroppsfett: Under navelen, på innsiden av knærne, ansiktet, hendene, føttene, altså ganske jevnt fordelt over hele kroppen.
Personlighetstype: Enten reservert, rolig, innadvendt, intellektuell og idealistisk - eller nysgjerrig, snartenkt og utadvendt.
Favorittmat:
I balanse: Kokte grønnsaker, krydder og proteiner.
Ute av balanse: Søtsaker, kornprodukter og mel.

Beskytteren
Trening: Du er medfølende og liker å være sammen med andre. Du er konstruert for å røre på deg. Du behøver mye kondisjonstrening, og finner din flyt ved 70 til 85 prosent av din makskapasitet. Aerobics, spinning, jazzdans, svømming og step-up er noen av de aktivitetene som kan være bra for deg.
Den beste tiden for deg å trene på, er om morgenen.
Du har, fra naturens side, er sterk underkropp, og behøver mest å konsentrere styrketrening på overkroppen. Strekkøvelser hjelper deg med å beholde din naturlige smidighet.

Slik skal du spise
Ofte: All frukt, særlig melon og jordbær, alle grønnsaker, spesielt soya og brokkoli, alt av fettvennlige proteiner, magre melkeprodukter, hvitt kjøtt, rosa fisk som laks og tunfisk, umettet fett.
Iblant: Alle fullkornsprodukter, naturlige søtningsmidler som honning, koffein, ekstramagre kjøttsorter, juice og fettvennlige melkeprodukter.
Sjelden: Mettet fett, seigt kjøtt, all mat som er vakum- og plastpakket, desserter, sjokolade, sauser, smørbare sandwichpålegg, smør, ost, alle krydder, alle raffinerte kornprodukter som hvitt mel.
Vitaminer og mineraler: Multivitamin med mineraler, C-vitamin, E-vitamin, selen, kalktabletter, jern.

Krigeren
Trening: Krigeren har antagelig mye energi og et høyt tempo. Du er muskuløs og bygger muskler raskt. Du behøver mye kondisjonstrening. Den beste flyten i intensiteten finner du ved 70 til 85 prosent av din makskapasitet. Gange, jogging, lengdesvømming, aerobics, trappemaskin og sykling kan være gode treningsalternativer for deg.

Vannaktiviteter anbefales et par ganger i uken. Den beste tiden på dagen å trene på, er når det er litt svalt. Du behøver ikke like mye styrketrening som de andre genetiske typene, men likevel litt for å opprettholde god muskelstyrke og smidighet. Husk å være med på å tøye!

Slik skal du spise
Ofte: All frukt, særlig melon og jordbær, alle grønnskaer, alle fullkornsprodukter, all hvit og rosa fisk, hvitt kyllingkjøtt, eggehvite og proteinpulver. Alle magre melkeprodukter.
Iblant: Umettet fett som oliven, olivenolje, avakado, mandel, krydder, honning, frukt- og grønnsaksjuice, eksotiske kjøttsorter, koffein.
Sjelden: Mettet fett som kjøtt, fettrike melkeprodukter, krem, ost, smørbare sandwichpålegg, salt, alkohol, raffinerte kornprodukter, seigt fett, all mat som er vakum- eller plastpakket.
Vitaminer og mineraler: Multivitamin uten jern om du ikke har blodmangel, C-vitamin, E-vitamin, selen, kalktabletter til kvinner.

Kommunikatøren
Trening: Du er kreativ og ofte verbal. Du har et høyt stoffskifte og behøver bare en mindre mengde aerobisk trening. Derimot behøver du å legge ned mer tid på styrketrening, to til tre ganger i uken. Du er ofte myk i kroppen, og kan bli dyktig på yoga eller taiji. Når du trener kondisjonstrening kan du finne din flyt på 70 til 85 av din makskapasitet. Du går fort lei, og behøver variasjon i treningen. Prøv for eksempel kickboksing, jazzdans, spinning eller power-yoga. Du kan trene når som helst på dagen. Glem ikke å strekke ut.

Slik skal du spise
Ofte: På grunn av ustabile blodsukkernivåer er måltidene viktigere for deg enn noen annen genetisk type. Bladgrønnsaker, særlig brokkoli og blomkål, alt fettvennlig protein som hvitt fuglekjøtt, fisk, eggehviter, fettvennlige melkeprodukter, umettet fett.
Iblant: Frukt, fullkornsprodukter, proteiner med høye fettinnhold, mais, bønner og squash.
Sjelden: Alle raffinerte karbohydrater, alkohol, lam, fet biff, flesk, fritert mat, mat som er rik på mettet fett, koffein.
Vitaminer og mineraler: Multivitaminer med mineraler, selen, C-vitamin, E-vitamin, kalktabletter for kvinner, L-fenylalanin, L-tyrosin.

Visjonæren
Trening: Du er intelligent, abstrakt og drømmende. Du har, av alle de genetiske typene, vanskeligst for å bygge muskler. Derfor behøver du konsentrert trening når du trener styrke. Din beste flyt ved kondisjonstrening finner du på mellom 60 til 75 prosent av din makskapasitet. Gange, jogging eller trappemaskin er alle treningsformer som passer for din kropp. De styrker også ditt skjelett og forebygger benskjørhet. Tren gjerne om formiddagen. Glem ikke å strekke ut. Selv om du har en naturlig smidig kropp stivner den med årene om den ikke strekkes og tøyes regelmessig.

Slik skal du spise
Ofte: Du må unngå alle melkeprodukter og søtsaker. Frokosten er det viktigste måltider for deg. Alle typer grønnsaker, bønner, fullkorn, ekstra magre og mellomfete proteiner, alle kryddertyper.
Iblant: Umettet fett, all frukt og fettrike proteinsorter.
Sjelden: Alle raffinerte karbohydrater, seigt og mettet fett, all fritert mat, samt mat som er vakum- og plastpakket og alle melkeprodukter.
Vitaminer og mineraler: Multivitaminer med mineraler, selen, E-vitamin, C-vitamin, kalktabletter for kvinner, samt L-glutamin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer