Trendy: DinSide Økonomi

Det er ikke lenge siden det var tabu å snakke om private økonomiske anliggender, men tabuer faller hele tiden, skriver den danske nettavisen jp.dk. Nå vil vi vise hele verden at vi har orden på våre finanser.

Publisert
Sist oppdatert

Sex og penger

På begynnelsen av nittitallet var private pengesaker en like godt bevart hemmelighet som eventuelle egne seksuelle avvik, men nå er bildet snudd på hodet: Ifølge Jyllands-Posten snakker vi åpent, og totalt uten sjenanse, om egen finansiell situasjon - for å vise at også det er en del av livet vi har kontroll over.

Familie eller penger

Årsaken er, ifølge Per Østergaard, lektor på Institut for Marketing på Syddansk Universitet i Odense, et direkte resultat av hvordan vi definerer oss selv og vår posisjon i samfunnet.

Der vi før fikk befestet vår posisjon etter tilhørighet, for eksempel familie, har det vært et skifte til å la egen suksess og økonomi avgjøre hvordan vi ser på oss selv.

- Derfra er ikke skrittet stort til også å fortelle hvordan vi finansierer vårt personlige forbruk, sier Østergaard.

Trang til å flagge egen vellykket privatøkonomi til venner, kolleger og naboer har eskalert relativt kjapt. Vel henger ordet "nyrik" godt igjen i språket vårt, men nå gjelder det altså ikke bare å kunne fortelle hvor mye vi tjener - men også hvor mye vi sparer og hvilke smarte løsninger vi benytter oss av. Jo smartere og flinkere vi er økonomisk, jo bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer