Trener du til ingen nytte?

Står vekta på stedet hvil selv om du trener som en helt? Kanskje er dette forklaringen.

Er det dette du kaller trening, er det kanskje ikke rart du ikke ser resultater... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Er det dette du kaller trening, er det kanskje ikke rart du ikke ser resultater... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter hvert vil kroppen din venne seg til rutinen, og da forbrenner du færre kalorier.


Du stikker innom treningssenteret minst tre ganger i uka og er svett og god når du drar derfra. Likevel blir du verken noe særlig sprekere eller går ned i vekt. Da bør du kanskje ta en sjekk på teknikken og vanene dine.

Gjør du det samme om og om igjen eller konsentrerer deg for mye om andre ting mens du trener, får du nemlig ikke maks effekt ut av treningsøkta.

Les også: Ti tips mot treningsangst

Bruk veiledning aktivt når du trener på senter, oppfordrer Maria Machholm Jonassen, treningsansvarlig ved treningssenteret Oxigeno.

- Spesielt i treningsstudioet hvor det trenes med apparater og vekter, er det mange som kunne trengt litt råd og vink. I gruppetreningssituasjon er det viktig at instruktøren er veldig tydelig på teknikken, sier hun.

Ikke la vekta lure deg

Mange av oss har et overordnet måls om å gå ned i vekt når vi begynner å trene. Machholm Jonassen understreker imidlertid at det viktigste er å fokusere på helsegevinsten.

Samtidig må vi huske at vi får mer muskler når vi trener, og de veier i enkelte tilfeller mer enn fett. Dermed går vi kanskje ikke ned så mye som vi har sett for oss.

- I stedet for å fokusere på vekta, bør du bestemme deg for at du skal få en strammere og mer definert kropp, eller komme deg inn i en bestemt kjole, råder hun.

Har du for mye magefett? Sjekk med DinSide Helses liv-hofte-kalkulator

Føler du at du gjør en hederlig innsats uten å bli belønnet for det, kan det hende du har gått i disse fellene:

1. Du gjør alltid de samme øvelsene

Samme program uke etter uke?

- Det har en effekt i begynnelsen, men etter hvert vil kroppen din venne seg til rutinen og da forbrenner du færre kalorier, sier Rachel Cosgrove ved Results Fitness i USA til nettstedet WebMD.

For å fortsette å se resultater, bør du forandre en treningsfaktor, som intensitet eller varighet, hver gang du trener. Hver tredje eller fjerde uke bør du bytte aktivitet. Lite variasjon i treningen kan også fort føre til at du går lei og ikke orker trene mer.

Her er vårens hippeste treningstrender

2. Du lar deg forstyrre

Hvis du kan se på tv mens du trener, jobber du kanskje ikke hardt nok. I stedet for å slappe av mens du løper, prøv intervalltrening. Etter fem til seks minutter med oppvarming på en kardiomaskin, jobb så hardt du kan i ett minutt før du reduserer intensiteten i to minutter. Gjør det samme i fem runder og sørg for at du øker antall intervall du gjør, for hver økt.

3. Du bruker feil teknikk

Riktig teknikk er viktig med tanke på å få godt utbytte av treningen, og ikke minst for å unngå skader.

- Spesielt med tanke på styrketrening er det viktig med riktig løfteteknikk. Ofte vil svak muskulatur, uheldige løftemåter og ensidige belastninger føre til at du blir skadet, sier Maria Machholm Jonassen til DinSide Helse.

Er du en kriger eller en visjonær? Det kan avgjøre hvordan du bør trene

4. Du holder deg fast i håndtakene

Når armene dine tar noe av vekta fra beina dine, forbrenner du færre kalorier. Hvis du må holde deg fast eller lene deg mot noe, så bør du heller kjøre et saktere tempo.

5. Du løper for flatt

På tredemølla er det en funksjon hvor du kan stille inn stigningsgraden på løpebanen. Når du øker stigningsgraden, øker også aktiviteten i musklene i rumpa og lårene. Dermed blir musklene enda sterkere og du forbrenner mer kalorier. Avhengig av hvor trent du er, bør du sette stigningen til mellom seks og ti prosent.

Slik får du stram rumpe hjemme

6. Du spiser feil

Både feil mengde og feil sammensatt mat til feil tid kan påvirke treningens virkning på kroppen og føre til at du ikke når de målene du har satt deg.

- Spis et måltid helst innen to timer etter at treningsøkta er avsluttet, og kompenser for væsketapet du har hatt under treninga, oppfordrer Machholm Jonassen.

Cosgrove advarer også mot å overdrive inntaket av sportsdrikke og energibarer, og å få i deg mer enn 300 kilokalorier. Det tilsvarer det du forbrenner i løpet av en gjennomsnittlig halvtimes treningsøkt, ifølge WebMD.

Pass også opp for disse treningsmytene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer