Trener seg syke og slitne

Treningssentere må stoppe overivrige kunder.

Dersom treningsrutinene dine tar kontrollen over deg, kan det være fare på ferde. Foto: colourbox.com
Dersom treningsrutinene dine tar kontrollen over deg, kan det være fare på ferde. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fysisk trening er bra for helsa, og svært mange av oss kunne nok med fordel lagt inn noen flere treningsøkter på timeplanen.

Men for noen kan treningen gå over i det ekstreme, der man til slutt ender opp i en vond sirkel hvor treningen i seg selv blir et mål, og ikke helseeffektene av den. Man begynner å overtrene.

Noen trener så hardt at de sliter seg ut og blir kronisk trette. De blir overdrevent konkurranseorienterte, selvopptatte, og får dårlige spisevaner. Alt dreier seg om trening, kropp og mat.

Les også: Når er du frisk nok til å trene?

- Vi kan definere det som overtrening idét den fysiske treningen begynner å gå ut over helsa, jobben og det sosiale livet, og det kun er negative konsekvenser av treningen, sier Egil W. Martinsen, professor i psykiatri ved Aker universitetssykehus, til DinSide Helse.

Hårfin balanse

Ifølge Martinsen er det imidlertid vanskelig å si helt bestemt hvor grensen går mellom sunn og usunn trening.

- Det vil alltid være glidende grenseganger her, og det blir til en viss grad en vurderingssak i hvert enkelt tilfelle. Men dersom en person løper på seg et tretthetsbrudd i foten, og likevel fortsetter å løpe, er det tydelig nok, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer