Jaja, så ser det ut til at vi er «stuck» innenfor Norges grenser ei god stund framover:
- Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, og dette reiserådet gjelder fram til 15. januar.
- Du bes om å være forsiktig når du kjøper flybilletter.
- Og, danskebåtene melder at de legger til kai helt til februar.

NÅ: Nye reiseråd
- Reiseforsikringen har utspilt sin rolle
Med dette i mente, kan du jo tenke: Den helårs reiseforsikringen jeg har kjøpt, er det vits at jeg har den nå med de reiseutsiktene som er?
Dette spørsmålet tar siviløkonom Hallgeir Kvadsheim opp på Pengeverkstedet.no, og det korte svaret hans er:
- Det er én god grunn for å droppe reiseforsikringen, og et par grunner for å beholde den, sier Kvadsheim - mer om dette kan du lese videre i saken.
Forbrukerrådet er, for øvrig, enig med Kvadsheim:
- For de mange som ikke reiser nå under coronapandemien, og kanskje bare jobber hjemmefra, har reiseforsikringene utspilt sin rolle, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.
- Du kan når som helst si opp reiseforsikringen og få refundert den delen av forsikringspremien (prisen) som skulle dekke gjenværende tid. Det er også veldig enkelt å tegne reiseforsikring igjen - langt enklere enn mange andre forsikringer, legger Jensen til.

Hva er best: Helårs-, dags- eller kredittkortforsikring?
Vurdér nytteverdien av forsikringen
La oss se nærmere på det Kvadsheim mener veier for og imot å ha reiseforsikring i disse dager.
Først og fremst understreker han at han er av den klare oppfatning at en helårs reiseforsikring vanligvis er god å ha for en familie.
I motsetning til forsikringen som er innbygd i kredittkortet, der du må huske å betale minst halvparten av reiseutgiftene med kortet for at den skal gjelde, ofte har noe dårligere dekning og flere klagesaker sammenlignet med en ordinær reiseforsikring, ifølge Kvadsheim.
- Likevel kan det være lurt å vurdere reiseforsikringens verdi i tiden vi nå er i. Det å betale 2000 kroner for en «innenlands tyveriforsikring», virker stivt, sier han.
Med dette siste utspillet viser siviløkonomen til fordelingen av erstatningskrav tilknyttet reiseforsikring:
Erstatningskrav | i millioner kroner | og prosentandel av alle krav |
Reisesyke | 1066,8 | 46 % |
Avbestilling | 496,4 | 22 % |
Reisegods | 340,7 | 15 % |
Reiseulykke | 228,8 | 10 % |
Andre skader | 166,3 | 7 % |
Kilde: Finans Norge 2019
Som du ser: I en ordinær reiseforsikring betaler du hovedsakelig for å slippe kostnader knyttet til sykdom, ulykke og avbestilling ved reiser.
- Det er riktig at reiseforsikringen dekker togturen hjem til jul i tillegg til skader og tyveri i innland, men skal du virkelig betale 2000 kroner for en slik dekning? Da skulle du egentlig kun betalt noen hundrelapper, sier siviløkonomen.
Han sier derfor at det kan være like greit å sjekke om innboforsikringen kan justeres opp til å dekke inn det du trenger av reiserelatert beskyttelse innenfor landegrensene per i dag.

Fargeendring? Dette dekker reiseforsikringen
Reiseforsikringsselskap: - Fortsatt nyttig
Dinside har kontaktet flere forsikringsselskap for å høre hva de tenker om utspillene til Kvadsheim og Forbrukerrådet.
- Vi får fortsatt flere hundre henvendelser hver eneste uke om framtidige reiser, og avbestillingsdelen i forsikringen er fortsatt høyaktuell og verdifull for kunder som ikke får gjennomført reisene sine, også innenlands, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske til Dinside.
- Uten reiseforsikring kan du eksempelvis sitte igjen med en kostbar regning for en «rorbuferie» i Lofoten, eller flybilletter og hotellopphold du ikke får reist på, fordi du blir syk før avreise. Dette er jo greit å være forsikret mot, utdyper han.
I tillegg er dekningen ved skader og tyveri av personlige eiendeler vesentlig høyere med reiseforsikring enn med innboforsikring. For eksempel er du dekket for inntil 40.000 kroner per enkeltgjenstand. Disse to forsikringene utfyller hverandre veldig godt, påpeker Handeland.
Forsikringsselskapet Fremtind forstår spørsmålet Kvadsheim og sikkert noen kunder stiller seg i disse dager. Likevel understreker de at reiseforsikringen gjelder fra du setter foten utenfor døra, og at selv om vi ikke reiser til utlandet, er reiseforsikringen verdifull å ha. Tyveri og skader på tingene våre er en del av «hverdagsreisene» også, samt avbestilling av lengre reiser innenlands.
- Vi oppfordrer derfor alle til å sette seg godt inn hva de faktisk mister ved å si opp reiseforsikringen sin, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside.
Reiseforsikring er nyttig i Norge også - se eksempler
Ole Irgens i Tryg forsikring stiller seg bak mye av det Europeiske og Fremtind sier, og vil understreke nytteverdien av reiseforsikring for ferdsel innenlands med to konkrete eksempler fra den siste tiden:
- Forrige uke utbetalte Tryg over 50.000 kroner til en kunde bosatt i Bergen, som var på tur i Nord-Norge og ble syk. Utgifter til sykehus og ambulanse tok det offentlige seg av, men forsikringen dekket tilkalling av familie fra Bergen med flybilletter og hotell, nye hjemreisebilletter og erstatning for den ødelagte ferien.
- Et ungt par fra Østlandet ble ranet på t-banen i Oslo. De ble fratatt telefoner, PC-veske, hodetelefoner og litt småplukk, i tillegg til ei klokke og jakke. Erstatningen i den saken var ikke så høy, rett under 20.000 kroner totalt, men for dette paret var det mye penger.
Irgens har derfor to krystallklare tips til kunder som velger å si opp reiseforsikringen i disse dager:
Sørg for å ha den beste innboforsikringen som ditt selskap tilbyr og sett egenandelen på denne så lavt som mulig, og ikke bestill nye ferieturer før du har fikset deg reiseforsikring igjen.
Gode argumenter for å ikke droppe reiseforsikringen
Når alt dette er sagt, er det viktig å understreke at Kvadsheim mener at reiseforsikringen ikke er «død»:
- Det kanskje beste argumentet for å ikke droppe reiseforsikringen, er faren for at du ikke husker å tegne reiseforsikring på ny før din neste utenlandstur, sier Kvadsheim.
Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi stiller seg bak dette, og legger til ett annet viktig moment:
- Husk at du kan miste dekningen for avbestilling dersom du kjøper ny forsikring etter reisen er betalt. Vanlig praksis her er at forsikringen må være kjøpt før første innbetaling for reisen er foretatt, sier Moen til Dinside - og dette understreker også de tre forsikringsselskapene viktigheten av.
Jensen i Forbrukerrådet legger til at noen forsikringsselskap har samlerabatter, slik at oppsagt reiseforsikring øker prisen på de andre produktene. I slike tilfeller må du regne opp om oppsigelsen lønner seg eller om «vinninga går opp i spinninga».
Til dette siste kommenterer Europeiske at de ikke har noen slik samlerabatt som automatisk påvirker pris på øvrige produkter ved oppsigelse av reiseforsikringen, mens for Fremtind-kunder kan dette bli tilfelle - endring i antall forsikringer kan påvirke kundenes samlerabatter, både reduksjon og økning.