Reiseforsikring

Trenger du egentlig reiseforsikring nå?

Mange kan spare en god del på å droppe reiseforsikring i disse dager, mener siviløkonom. Men, det er fortsatt flere gode grunner til å beholde reiseforsikringen.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jaja, så ser det ut til at vi er «stuck» innenfor Norges grenser ei god stund framover:

- Reiseforsikringen har utspilt sin rolle

Med dette i mente, kan du jo tenke: Den helårs reiseforsikringen jeg har kjøpt, er det vits at jeg har den nå med de reiseutsiktene som er?

Dette spørsmålet tar siviløkonom Hallgeir Kvadsheim opp på Pengeverkstedet.no, og det korte svaret hans er:

- Det er én god grunn for å droppe reiseforsikringen, og et par grunner for å beholde den, sier Kvadsheim - mer om dette kan du lese videre i saken.

Forbrukerrådet er, for øvrig, enig med Kvadsheim:

- For de mange som ikke reiser nå under coronapandemien, og kanskje bare jobber hjemmefra, har reiseforsikringene utspilt sin rolle, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.

- Du kan når som helst si opp reiseforsikringen og få refundert den delen av forsikringspremien (prisen) som skulle dekke gjenværende tid. Det er også veldig enkelt å tegne reiseforsikring igjen - langt enklere enn mange andre forsikringer, legger Jensen til.

Vurdér nytteverdien av forsikringen

La oss se nærmere på det Kvadsheim mener veier for og imot å ha reiseforsikring i disse dager.

Først og fremst understreker han at han er av den klare oppfatning at en helårs reiseforsikring vanligvis er god å ha for en familie.

I motsetning til forsikringen som er innbygd i kredittkortet, der du må huske å betale minst halvparten av reiseutgiftene med kortet for at den skal gjelde, ofte har noe dårligere dekning og flere klagesaker sammenlignet med en ordinær reiseforsikring, ifølge Kvadsheim.

- Likevel kan det være lurt å vurdere reiseforsikringens verdi i tiden vi nå er i. Det å betale 2000 kroner for en «innenlands tyveriforsikring», virker stivt, sier han.

Med dette siste utspillet viser siviløkonomen til fordelingen av erstatningskrav tilknyttet reiseforsikring:

Erstatningskrav i millioner kroner og prosentandel av alle krav
Reisesyke1066,846 %
Avbestilling496,422 %
Reisegods340,715 %
Reiseulykke228,810 %
Andre skader166,37 %

Kilde: Finans Norge 2019

Som du ser: I en ordinær reiseforsikring betaler du hovedsakelig for å slippe kostnader knyttet til sykdom, ulykke og avbestilling ved reiser.

- Det er riktig at reiseforsikringen dekker togturen hjem til jul i tillegg til skader og tyveri i innland, men skal du virkelig betale 2000 kroner for en slik dekning? Da skulle du egentlig kun betalt noen hundrelapper, sier siviløkonomen.

Han sier derfor at det kan være like greit å sjekke om innboforsikringen kan justeres opp til å dekke inn det du trenger av reiserelatert beskyttelse innenfor landegrensene per i dag.

Reiseforsikringsselskap: - Fortsatt nyttig

Dinside har kontaktet flere forsikringsselskap for å høre hva de tenker om utspillene til Kvadsheim og Forbrukerrådet.

- Vi får fortsatt flere hundre henvendelser hver eneste uke om framtidige reiser, og avbestillingsdelen i forsikringen er fortsatt høyaktuell og verdifull for kunder som ikke får gjennomført reisene sine, også innenlands, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske til Dinside.

- Uten reiseforsikring kan du eksempelvis sitte igjen med en kostbar regning for en «rorbuferie» i Lofoten, eller flybilletter og hotellopphold du ikke får reist på, fordi du blir syk før avreise. Dette er jo greit å være forsikret mot, utdyper han.

I tillegg er dekningen ved skader og tyveri av personlige eiendeler vesentlig høyere med reiseforsikring enn med innboforsikring. For eksempel er du dekket for inntil 40.000 kroner per enkeltgjenstand. Disse to forsikringene utfyller hverandre veldig godt, påpeker Handeland.

Forsikringsselskapet Fremtind forstår spørsmålet Kvadsheim og sikkert noen kunder stiller seg i disse dager. Likevel understreker de at reiseforsikringen gjelder fra du setter foten utenfor døra, og at selv om vi ikke reiser til utlandet, er reiseforsikringen verdifull å ha. Tyveri og skader på tingene våre er en del av «hverdagsreisene» også, samt avbestilling av lengre reiser innenlands.

- Vi oppfordrer derfor alle til å sette seg godt inn hva de faktisk mister ved å si opp reiseforsikringen sin, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside.

Gode argumenter for å ikke droppe reiseforsikringen

Når alt dette er sagt, er det viktig å understreke at Kvadsheim mener at reiseforsikringen ikke er «død»:

- Det kanskje beste argumentet for å ikke droppe reiseforsikringen, er faren for at du ikke husker å tegne reiseforsikring på ny før din neste utenlandstur, sier Kvadsheim.

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi stiller seg bak dette, og legger til ett annet viktig moment:

- Husk at du kan miste dekningen for avbestilling dersom du kjøper ny forsikring etter reisen er betalt. Vanlig praksis her er at forsikringen må være kjøpt før første innbetaling for reisen er foretatt, sier Moen til Dinside - og dette understreker også de tre forsikringsselskapene viktigheten av.

Jensen i Forbrukerrådet legger til at noen forsikringsselskap har samlerabatter, slik at oppsagt reiseforsikring øker prisen på de andre produktene. I slike tilfeller må du regne opp om oppsigelsen lønner seg eller om «vinninga går opp i spinninga».

Til dette siste kommenterer Europeiske at de ikke har noen slik samlerabatt som automatisk påvirker pris på øvrige produkter ved oppsigelse av reiseforsikringen, mens for Fremtind-kunder kan dette bli tilfelle - endring i antall forsikringer kan påvirke kundenes samlerabatter, både reduksjon og økning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer