Trenger du egentlig reiseforsikring ?

Skal du på ferie utenlands? Hvis du reiser i Europa er det strengt tatt ikke nødvendig å tegne reiseforsikring. Du har nemlig rett til offentlig behandling på lik linje med landets egne innbyggere.

I EØS-land har du full tilgang til det offentlige helsetilbudet.
I EØS-land har du full tilgang til det offentlige helsetilbudet. Vis mer
Publisert

Dersom du er på ferie på forretningsreise i et EØS-land og blir syk, sørger EØS-avtalen for at du får full behandling fra landets offentlige helsesystem. Avtalen gjelder alle norske statsborgere og deres ektefeller, familiemedlemmer og barn under 25 år.

Husk blankett E-111

Trygdekontoret der du bor kan gi deg en attest som viser at du er med i den norske folketrygden (blankett E 111). Attesten bør bestilles i god tid før du reiser.

Denne attesten bekrefter din rett til å få sykehjelp ved øyeblikkelig behov, etter de samme reglene som gjelder for innbyggerne i oppholdslandet. Ifølge EØS-avtalen er du garantert offentlig hjelp uavhengig av hvilket EØS-land du befinner deg i. For å sikre deg denne retten bør du huske å ta med trygdeskjemaet når du reiser.

Dersom du ikke har skjemaet med deg kan det hende at du må forskuttere pengene for behandlingen selv - i så fall får du pengene tilbake når du kommer hjem, sier Rikstrygdeverket til DinSide.

Følger landets regler

Du har rett til sykehjelp i det landet du oppholder deg. Den dekningen du får, er avhengig av de reglene som gjelder der du er. Dersom de som bor i landet må betale egenandeler, må du også gjøre det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer