Norgesferie

Trenger du reiseforsikring når du ferierer i Norge?

Nei, mener siviløkonom. Forsikringsselskapene er imidlertid ikke enige, og svarer på hva reiseforsikringen dekker bedre enn andre forsikringer, selv om du «bare» er på norgesferie.

SOMMERFERIE: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år også bli i Norge, men her er det heldigvis et hav av muligheter! I saken under kan du lese om det er vits for deg å tegne reiseforsikring før du drar på tur. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du kan fint klare deg uten reiseforsikring hvis du reiser i Norge, fastslår siviløkonom Hallgeir Kvadsheim overfor Dinside, og utdyper:

- Det aller viktigste med reiseforsikring er jo dekning ved sykdom, altså at du ikke risikerer en kjemperegning hvis du må på sykehus i USA eller Thailand, samt dyr hjemtransport.

Utsettes du for en ulykke i Norge, derimot, kan du trøste deg med gratis og god helsehjelp i hele landet.

- Mange bruker reiseforsikringen i Norge

Flere forsikringsselskap Dinside har snakket med, derimot, er uenige med Kvadsheim i at en reiseforsikring ikke er nødvendig på norgesferie.

- Det er mange som bruker reiseforsikringen i Norge, og flere av skadene vi får meldt innenlands gjelder, blant annet, avbestilling av reise og opphold, skade på reisegods eller private eiendeler, ulykke, tyveri og sykdom på reise, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside, og legger til:

- Reiseforsikringen dekker, for eksempel, reiseavbrudd og merkostnader hvis du blir syk og må avbryte reisen, utvidet hotellopphold på grunn av utsatt hjemreise, avbrutt reise hvor vi erstatter ubenyttede reisedager, eller tilkalling av familie ved alvorlig sykdom.

Topp fem hyppigste forsikringsskader på norgesferie i fjor, ifølge Fremtind:

  1. Avbestilling
  2. Skade på reisegods
  3. Ulykkeskade
  4. Tyveri av reisegods
  5. Reisesyke

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, framholder at reiseforsikringen er alene om å dekke en rekke akutte og uforutsette hendelser, og således har en viktig rolle her hjemme i Norge også.

- Ett eksempel på dette er at avbestillingskostnadene for en norgesferie fort kan bli kostbare. Andre eksempler er forsinkelsesutgifter, sykdom på reise, samt tilkalling av familiemedlemmer ved akutt sykdom eller skade. Når det gjelder eiendeler, har innboforsikringen begrensninger, mens reiseforsikringen dekker inntil 40 000 kroner per enkeltgjenstand, ramser Handeland opp overfor Dinside.

Ole Irgens i Tryg mener reiseforsikringen har stor verdi, også ved innenlands reiser. Det er selvsagt mulig å reise uten forsikring, men dette må hver enkelt selv avgjøre om er verdt risikoen.

- En helårs reiseforsikring for en familie koster et par tusenlapper, og det er en rimelig forsikring mot de store tapene som kan oppstå dersom det skjer noe på reisen, også innenriks, sier Irgens til Dinside.

- Viktigere på utenlands- enn innenlandsreise

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige er på den annen side ikke helt uenig med Kvadsheim om reiseforsikringens nødvendighet på norgesferie:

- Det er ingen tvil om at en reiseforsikring er viktigere å ha på reise i utlandet enn i Norge. Likevel er det mange ting som dekkes også på ferie i Norge, blant annet på dagsturer og når du er utenfor hjemmet, sier Voll til Dinside.

- Hver enkelt må vurdere behovet, men når det gjelder behov for reiseforsikring knyttet til helse, er det langt fra så viktig som i utlandet, der det kan være helt avgjørende, fortsetter han.

Historie fra i fjor sommer viser hvorfor det kan være lurt med reiseforsikring på norgesferie

En familie på fire (to voksne og to tenåringsbarn) bosatt på Østlandet hadde leid seg hus i Hammerfest for tre uker. Etter ei uke blir ett av barna alvorlig skadet. Behandling skjer først på sykehuset i Hammerfest, så blir pasienten overført til sykehus i Tromsø, og transport av pasienten tar det offentlige seg av. Familien reiser etter til Tromsø, og reiseforsikringen dekket flybilletter fra Hammerfest til Tromsø, samt overnatting på hotell i Tromsø den uka pasienten var der. Etter ei uke i Tromsø blir pasienten transportert til lokalsykehus på Østlandet, og igjen tok det offentlige seg av transporten av pasienten. Reiseforsikringen, derimot, dekket flyreise fra Tromsø til Oslo for én av foreldrene, samt søsken til pasienten. For den andre forelderen dekket forsikringen retur til Hammerfest for å pakke ned tingene de hadde stående igjen der, pluss ny flybillett fra Hammerfest til Oslo.

Kilde: Ole Irgens i Tryg

Innboforsikring dekker tyveri på norgesreise

Dersom du blir utsatt for ran eller tyveri på norgesferie, er det ofte dekket innenfor innboforsikringen. Maksbeløpet som dekkes per enkeltgjenstand, kan imidlertid være større med en ren reiseforsikring, så dette er smart å sjekke, ifølge siviløkonom Kvadsheim.

Voll i Gjensidige forteller at deres pluss bil- og innboforsikring dekker en del om det oppstår problemer på norgesreiser. Innbo pluss kan eksempelvis dekke skader på og tyveri av eiendeler.

- Likevel har reiseforsikring pluss hos oss en del dekninger som ikke andre forsikringer har, blant annet er det populært med leiebil, også i Norge, og her dekkes egenandelskravet, tillegger han.

FORSIKRINGSTIÅRET: Dette har preget oss mellom 2010 og 2020, ifølge forsikringsselskapene. Video: NTB / NRK / Embla Hjort-Larsen. Foto: Rune M. Nesheim / Øystein Bergrud Fossum / NTB Vis mer

Kredittkortforsikring? Sjekk dette!

Når det gjelder avbestillingsforsikring, er dette ofte inkludert når du betaler med kredittkort.

- Dessuten har en del hoteller og destinasjoner valgt å la deg avbestille tett opp mot avreisetidspunkt i år, legger Kvadsheim.

I tillegg har en del kredittkort innebygget reiseforsikring, men det er viktig at du sjekker vilkårene for reiseforsikringen som er inkludert på kredittkortet, for her kan det være store variasjoner. Ofte kreves det, blant annet, at halvparten av reisen betales med kredittkortet for at reiseforsikringen skal være gyldig, og skal du på bilferie, må du sørge for at minst halvparten av drivstoffutgiftene betales med kredittkortet.

Gir ikke like god dekning som reiseforsikring

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi, en medlemsorganisasjon som pleier å vurdere ulike reiseforsikringer årlig, mener også det er naturlig å sette spørsmålstegn ved behovet for en helårs reiseforsikring når reiseaktiviteten er begrenset til innenfor egne landegrenser, og det er derfor fornuftig å ta en ekstra titt på vilkårene du har i dag.

- På generelt grunnlag vil imidlertid ikke avbestilling, sykdom på reise og skade på reisegods dekkes like godt av andre forsikringer som av en god reiseforsikring. Når vi snart publiserer vår årlige undersøkelse av reiseforsikringer, vil vi gi et detaljert bilde av hva forsikringene dekker i utlandet, innenlands og i forbindelse med pandemien, sier Moen til Dinside.

Oppsummering: Sjekk hva innbo-, bil- og kredittkortforsikringene dine dekker opp mot det du skal gjøre under årets norgesferie, og sammenlign dette med hva reiseforsikringen dekker. Da kan du avgjøre om du trenger reiseforsikring, eller greier deg med de andre forsikringene du har.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer