Trenger man bunadsforsikring?

Du kan forsikre bunaden hele året, eller kun for 17. mai.

VERDIFULLT PLAGG: Hvis du har en dyr, fin bunad kan det være lurt å ha en egen forsikring på den, for med innbo- og reiseforsikring er du kun delvis dekket, skriver Sparebank 1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix.
VERDIFULLT PLAGG: Hvis du har en dyr, fin bunad kan det være lurt å ha en egen forsikring på den, for med innbo- og reiseforsikring er du kun delvis dekket, skriver Sparebank 1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, og mange skal pynte seg i bunad på den store dagen. Kanskje er 17. mai til og med eneste dagen i året du bruker bunaden?

Og, bunaden er ofte et verdifullt plagg. Det kan fort koste 30.000 til 40.000 kroner å kjøpe ny bunad. Flere forsikringsselskap reklamerer derfor for bunadsforsikring i disse dager:

  • Sparebank 1 Forsikring skriver at hvis du har allerede innboforsikring og/eller reiseforsikring, er du kun dekket til en viss grad.
  • Også Gjensidige understreker at bunaden trenger en egen forsikring.
  • DNB, på sin side, har en 24-timers bunadsforsikring som dekker alle plutselige og uforutsette skader som kan inntreffe på 17. mai.

Dette dekker innbo- og reiseforsikringen

Så, trenger du bunadsforsikring, og hvilken skal du velge?

Først og fremst bør du ha klart for deg hva innbo- og reiseforsikringen dekker av bunaden, og hva en egen bunadsforsikring, gjerne også kalt verdigjenstandsforsikring, dekker. Dette får du vite helt sikkert ved å kontakte forsikringsselskapet ditt, men her er noen eksempler:

- Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis. Det er nemlig flere begrensninger i hva innbo- og reiseforsikring vil dekke av skader på en bunad, både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke typer skader som dekkes, sier produktsjef Linda Engen i Gjensidige.

Hun anbefaler derfor å kjøpe en egen verdigjenstands­forsikring for bunaden. En «bunadsforsikring» dekker alle plutselige og uforutsette skader, som cola-, kaffe- og rødvinsflekker, svimerker etter sigarettglør, rifter og sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen.

Hos Gjensidige koster der rundt 250 kroner i året å forsikre en bunad til 40.000 kroner, og egenandelen er på tusen kroner.

Sparebank 1 har satt opp en hjelpsom tabell som viser hvilken forsikring som dekker hvilke tap og skader på bunaden:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier at deres generelle råd til husholdningene er å prioritere å forsikre seg mot økonomiske katastrofer, som husbrann og lignende, fremfor å tegne verdigjenstandsforsikringer.

- Vi vil likevel aldri kunne fraråde å forsikre verdigjenstander, heller ikke bunaden. Det vil alltid være noen som faller inn under vilkårene for erstatning, og får utbetalt en sum, sier Realfsen til Dinside.no.

Forsikret kun på 17. mai

Innledningsvis skrev vi at DNB tilbyr bunadsforsikring som gjelder 24 timer, fra klokken 00:01 til 24:00, den 17. mai i år. Forsikringssummen er på 50.000 kroner, og egenandel er tusen kroner.

Og, 24-timers bunadsforsikring hos DNB koster kun 45 kroner.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og Sparebank 1, forteller at 18. mai alltid er en travel dag for dem. Da er det mange som ringer om skader på bunaden sin, og flere blir overrasket når de får beskjed om at skader på bunaden ikke dekkes av verken innbo- eller reiseforsikring.

- Mange forsikrer ikke bunaden sin, og derfor tilbyr vi en 24-timers bunadsforsikring som kun gjelder for 17. mai, sier Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer