Innboforsikring for studenter

Trenger studenter egen innbo- og reiseforsikring?

Forsikringsselskapene er litt uenige om svaret på dette spørsmålet.

OOPS: I 2020 økte antall uhell hjemme betydelig. I saken får høstens studenter gode forsikringstips. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstens studiestart innebærer at mange unge flytter hjemmefra for aller første gang - og da følger en del erfaring med voksenlivet med, både på godt og vondt.

Og, selv om studenten leier bolig, er det viktig at eiendelene er forsikret via en innboforsikring, samt at studenten får dekket skader og uhell som måtte skje på skoleveien eller under fadderuka.

Dekket av foreldrenes forsikring

Det er imidlertid slik at så lenge studenten ikke registrerer ny adresse, men altså beholder bostedsadresse hos foreldrene, kan hen være dekket av både reise- og innboforsikringen til foreldrene.

Bytter studenten folkeregistrert adresse, derimot, må hen tegne egne forsikringer.

Dekning- og aldersfeller

Likevel er det noen fallgruver og anbefalinger studenten bør ha i bakhodet før hen surfer gjennom studietida på mor og fars regning:

  • For det første, når det gjelder forsikringer for både innbo og reise, er det viktig at forsikringstaker, altså foreldrene, er sikre på at alle familiemedlemmene er dekket.
  • Noen forsikringsselskap, blant annet If, kan ha klausuler som sier at barn som på grunn av utdanning eller førstegangstjeneste bor utenfor hjemmet kun er dekket av foreldrenes innboforsikring i to år fra de flyttet hjemmefra, så sant de ikke har meldt adresseendring til Folkeregisteret.
  • Flytter ungdommen på studenthybel og kanskje kjøper noen egne møbler og annet nips, kan det være en god idé å se på summen som er forsikret i innboforsikringen, og påse at nyinnkjøpene også er dekket.
  • Og, angående reiseforsikring, er det noen aldersgrenser du må være oppmerksom på. Det er nemlig sånn at når barna når en viss alder, kan det være at de ikke lenger er dekket av foreldrenes forsikring. Hvor aldersgrensa settes er litt ulikt fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, men typisk går grensa ved fylte 20 eller 21 år.

- Studenter bør ha egne forsikringer

Men selv om studentene altså kan være godt dekket av foreldrenes innbo- og reiseforsikring, mener forsikringsselskapet If at de ikke bør lene seg på mamma og pappas forsikringer.

- De kan være dårlig tilpasset studenttilværelsen, og du mangler ulykkesdekning, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i en pressemelding.

Han mener det å kjøpe egen forsikring er en del av det å bli voksen og ta ansvar for egen husholdning. Når du flytter hjemmefra er det greit å ha egne forsikringer. Som regel koster det bare en drøy hundrelapp i måneden for en studentdekning, ifølge Clementz.

- Studentpakkene til forsikringsselskapene omfatter vanligvis innbo- og reiseforsikring, samt ulykkesforsikring, som er en veldig aktuell dekning ved ulykker på sykkel eller elsparkesykkel med langvarige og alvorlige skader, sier Clementz.

Også forsikringsselskapet Fremtind anbefale studenter å tegne en individuell reiseforsikring, som inkluderer ulykkesdekning, eller en av deres ung-pakker som inkluderer innbo- og reiseforsikring.

Fraråder ikke «foreldre-dekning»

Det er imidlertid ikke alle forsikringsselskap som oppfordrer studenter som flytter hjemmefra om å tegne egne forsikringer.

- Vi ser ingen grunn til å fraråde studenter å være tilknyttet foreldrenes forsikringer hvis disse har dekker dem tilstrekkelig, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg, til Dinside.

- Hos oss er studenten like godt dekket av foreldrenes forsikring som om vedkommende hadde tegnet egen forsikring, så lenge forutsetningene for bostedsadresse og alder er oppfylt, legger han til.

FORSIKRINGSTIÅRET: Dette er noe av det som har preget oss mellom 2010 og 2020, ifølge forsikringsselskapene. Video: NTB / NRK / Embla Hjort-Larsen. Foto: Rune M. Nesheim / Øystein Bergrud Fossum / NTB. Vis mer

Forsikringen alle studenter bør ta stilling til

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim framholder at studenter kan være godt dekket av foreldrenes innbo- og reiseforsikring, såfremt de oppfyller forsikringsselskapenes vilkår. Samtidig sier han at studentpakkene til forsikringsselskapene er ganske lavt priset og slett ikke trenger å være en dårlig deal for de unge håpefulle.

- Jeg stusser imidlertid på at uføreforsikring ikke er inkludert i pakkene, sier Kvadsheim til Dinside, og fortsetter:

- Selv unge studenter kan risikere å bli uføre grunnet skade eller sykdom, og da kan en god uføreforsikring være fint å ha.

Derfor pleier siviløkonomen å anbefale uføreforsikring når han er ute og holder foredrag for studenter, for eksempel ved at de bruker pengene de sparer på å være dekket av foreldrenes innbo- og reiseforsikring til å betale uføreforsikringen. Flere fagforeninger har, blant annet, gode priser på nettopp slik forsikring for unge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer