Utgifter i hverdagen

«Tretrinnsrakett» treffer privat­økonomien din

Snart settes renteøkningen på boliglånet i kraft, og samtidig er strømprisene høye og matprisene varslet å øke. Dette kan du gjøre for å unngå hverdagssjokket.

DYRERE: Høyere utgifter til lån, mat og strøm er noe flere husholdninger vil merke framover. Foto: Eilin Lindvoll/Kristin Sørdal/NTB
DYRERE: Høyere utgifter til lån, mat og strøm er noe flere husholdninger vil merke framover. Foto: Eilin Lindvoll/Kristin Sørdal/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du fikk rentevarsel fra banken i september, vil boliglånet ditt snart bli dyrere, ettersom det er seks ukers varslingsfrist for slik renteøkning.

Dette kommer på toppen av de høye strømprisene vi har om dagen, og vi må belage oss på dyrere strøm videre i høst og gjennom vinteren, ifølge kraftanalytikerne.

I tillegg varsler dagligvareleverandørene Unilever og Orkla at vi forbrukere må betale mer for maten også. Råvarepriser har nemlig steget opp mot 70 prosent - les mer lenger ned i saken.

Her har du altså en real «tretrinnsrakett» av utgiftsøkninger som kan treffe privatøkonomien din hardt!

Dyrere hverdag

Hvor mye vil utgiftsøkninger på lån, strøm og mat utgjøre for en familie på fire?

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand har bistått Dinside i å lage noen beregninger for sammensetningen av den privatøkonomiske «tretrinnsraketten»:

  • Rakettrinn 1: Et boliglån på tre millioner kroner der renta økes fra 1,50 til 1,75 prosent vil få en økt månedlig kostnad på 400 kroner. Økes renta igjen i desember, er vi straks oppe i 800 kroner ekstra i boliglånskostnader.
  • Rakettrinn 2: Bor du i en gjennomsnittlig enebolig på 150 kvadratmeter, er strømforbruket 20 000 kilowattimer årlig i snitt. Sammenlikner vi dagens strømprisnivå med hva det har ligget på i snitt de siste ti åra, ser vi altså på økte strømkostnader på 26 800 kroner ekstra i året. Om vinteren bruker vi ofte mer strøm enn ellers i året, og da kan strømregninga fort øke med 3000 kroner eller mer i måneden hvis dagens strømprisnivå vedvarer.
  • Rakettrinn 3: Vi må nok regne med at matvareprisene vil øke framover, men det vil mest sannsynlig ikke vises på kassalappen først etter februar. Grossistene og matvareprodusentene har nemlig mulighet til å sette opp prisene til matvarekjedene bare to ganger i året - 1. februar og 1. juli. Hvor mye prisene vil øke, er vanskelig å vite. Det blir en totalvurdering som må tas i flere ledd, både med hensyn til hvor mye butikkene tåler at prisene øker og hva konkurrentene gjør, men siden prisene på råvarer og frakt har økt mye, vil vi som forbrukere også måtte ta en del av denne regningen.

Disse matvarene blir dyrere

Det er imidlertid flere smarte grep du kan gjøre for å ikke rammes like hardt av utgiftsøkningene som tabellen over viser. La oss ta matvareprisen først, siden det er «siste nytt»:

Matvareleverandøren Unilever sier de har økt prisene 4,1 prosent det siste året, inkludert 3,8 prosent for matvarer, noe som er mer enn dobbelt så mye som normalt - og selskapet som blant annet fører merkevarene Dove, Knorr, Lipton og Neutral, varslet at det blir enda verre, skriver Nettavisen.

Også Orkla varsler dyrere mat:

- Det er en ekstrem råvaresituasjon med utrolig høye prisøkninger. Sukkerprisene øker med 40 prosent, vegetabilsk olje er opp 60 prosent, transporten fra Kina er ti ganger så dyr, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til Dagens Næringsliv (krever abonnement).

I tillegg øker prisene på solsikkeolje med 65 prosent og emballasjeprisene med mellom 15 og 30 prosent fra i fjor. Næringsmiddelkonsernet Agra, som eier Mills, opplyser til Dagens Næringsliv at prisen på rapsolje har steget med svimlende 70 prosent det siste året.

SPIS POTETSKALLET: Det aller meste av grønnsaksskrell kan brukes i matlagingen, for eksempel fritert! Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Mange matvareprodusenter tror vi må regne med at en del matvarer vil bli dyrere på grunn av at høyere råvarepriser, blant annet har prisen på sukker og vegetabilsk olje steget mye, altså råvarer som er i flere av produktene vi spiser, bekrefter forbrukerøkonom Tvetenstrand.

- Hvis du ikke har vært like god på planlegging av mathandel, er det en god vane å innføre allerede nå. I tillegg kaster vi i snitt hver åttende handlepose vi kjøper med mat, ifølge Matvett.no. Det er mye penger rett i søpla, for en familie på fire er det cirka 1500 kroner hver måned, legger hun til.

Bry deg om boliglånet

Det er ikke lenge til de varslede renteøkningene på boliglån trer i kraft, men du kan ta grep for å møte økte lånekostnader.

- Boliglånsrentene er spådd å ligge opp mot tre prosent innen utgangen av 2022. Det er det samme nivået de lå på før pandemien førte med seg historisk lave boliglånsrenter, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Med andre ord er dagens rentenivå fortsatt lavt, både med og uten høstens renteøkning på 0,25 prosentpoeng, og du bør derfor gjøre følgende for å forberede deg på høyere boliglånsrente:

  • Gå inn på Finansportalen og finn ut om du har den laveste renta du kan få på boliglånet ditt. Hvis ikke bør du prøve å prute ned renta hos nåværende bank, eller flytte lånet til en billigere bank. Flere banker har også rentegarantier, slik at du kan være sikker på at renta forblir uendret ut året.
  • Når du har sikret deg de beste rentevilkårene, bør du se om du kan betale ekstra på lånet, enten via én større ekstraordinær betaling eller ved å lage di egen «fastrente» og betale litt ekstra på lånet hver måned.

I tillegg kan det være en god idé å bygge opp din økonomiske buffer, både med tanke på høyere rentekostnader, dyrere strøm og mat.

SIKKERHET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand anbefaler å ha buffer. Vis mer

Smarte strømspare-grep

De aller fleste har nok merket økte strømutgifter, og det må de regne med framover også.

I september lå gjennomsnittsprisen rundt 1,36 kroner per kilowattime i Sør-Norge, mens samme måned i fjor var spotprisen like under 14 øre kilowattimen - da uten påslag, fastbeløp og nettleie.

Enkelte timer i oktober har strømprisen ligget godt over tre kroner for én kilowattime.

For å spare strømutgifter bør du prøve sikre at du har en konkurransedyktig strømavtale med lavt påslag, fastbeløp og uten unødvendige tilleggsprodukter.

I tillegg bør du redusere strømforbruket ditt så mye som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer