Utgifter i hverdagen

«Tretrinnsrakett» treffer privat­økonomien din

Snart settes renteøkningen på boliglånet i kraft, og samtidig er strømprisene høye og matprisene varslet å øke. Dette kan du gjøre for å unngå hverdagssjokket.

DYRERE: Høyere utgifter til lån, mat og strøm er noe flere husholdninger vil merke framover. Foto: Eilin Lindvoll/Kristin Sørdal/NTB
DYRERE: Høyere utgifter til lån, mat og strøm er noe flere husholdninger vil merke framover. Foto: Eilin Lindvoll/Kristin Sørdal/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du fikk rentevarsel fra banken i september, vil boliglånet ditt snart bli dyrere, ettersom det er seks ukers varslingsfrist for slik renteøkning.

Dette kommer på toppen av de høye strømprisene vi har om dagen, og vi må belage oss på dyrere strøm videre i høst og gjennom vinteren, ifølge kraftanalytikerne.

I tillegg varsler dagligvareleverandørene Unilever og Orkla at vi forbrukere må betale mer for maten også. Råvarepriser har nemlig steget opp mot 70 prosent - les mer lenger ned i saken.

Her har du altså en real «tretrinnsrakett» av utgiftsøkninger som kan treffe privatøkonomien din hardt!

Dyrere hverdag

Hvor mye vil utgiftsøkninger på lån, strøm og mat utgjøre for en familie på fire?

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand har bistått Dinside i å lage noen beregninger for sammensetningen av den privatøkonomiske «tretrinnsraketten»:

  • Rakettrinn 1: Et boliglån på tre millioner kroner der renta økes fra 1,50 til 1,75 prosent vil få en økt månedlig kostnad på 400 kroner. Økes renta igjen i desember, er vi straks oppe i 800 kroner ekstra i boliglånskostnader.
  • Rakettrinn 2: Bor du i en gjennomsnittlig enebolig på 150 kvadratmeter, er strømforbruket 20 000 kilowattimer årlig i snitt. Sammenlikner vi dagens strømprisnivå med hva det har ligget på i snitt de siste ti åra, ser vi altså på økte strømkostnader på 26 800 kroner ekstra i året. Om vinteren bruker vi ofte mer strøm enn ellers i året, og da kan strømregninga fort øke med 3000 kroner eller mer i måneden hvis dagens strømprisnivå vedvarer.
  • Rakettrinn 3: Vi må nok regne med at matvareprisene vil øke framover, men det vil mest sannsynlig ikke vises på kassalappen først etter februar. Grossistene og matvareprodusentene har nemlig mulighet til å sette opp prisene til matvarekjedene bare to ganger i året - 1. februar og 1. juli. Hvor mye prisene vil øke, er vanskelig å vite. Det blir en totalvurdering som må tas i flere ledd, både med hensyn til hvor mye butikkene tåler at prisene øker og hva konkurrentene gjør, men siden prisene på råvarer og frakt har økt mye, vil vi som forbrukere også måtte ta en del av denne regningen.

Disse matvarene blir dyrere

Det er imidlertid flere smarte grep du kan gjøre for å ikke rammes like hardt av utgiftsøkningene som tabellen over viser. La oss ta matvareprisen først, siden det er «siste nytt»:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer