Tretthet har samme effekt som alkohol

Mangel på søvn og tretthet har den samme effekten på kroppen som alkohol.

Publisert
Sist oppdatert

Mange arbeidstimer, lange vaktskift og nattskift gjør at vi blir trette, og det kan føre til flere arbeidsulykker, mener forskere.

I følge Jeremy Williams - leder for Human Factors Professions - har kroppen en indre klokke som er mer på vakt på enkelte tidspunkt, og som kontrollerer temperaturen og oppmerksomheten.

Han har forsket på hva som skjer med mennesker som ikke sover nok eller jobber om natten.

Kan døOppmerksomhetsgraden ble dårligere om natten, og den ble mer redusert etter hvert som timene gikk. Skiftarbeidere hadde høyere risiko for hjertelidelser, fordøyelsesproblemer og tretthet.

Til slutt fant de ut at problemene assosiert med søvnsnedbrytning og tretthet også kan føre til tidlig død. Det er derfor nattskiftet på engelsk blir kalt for "the graveyard shift".

- Du kan drepe mennesker ved å holde dem våkne, sier Jeremy Williams til NetDoctor.co.uk.

Som alkoholDe britiske forskerne viste at dårlig skiftmønster og mangel på avslapning førte til arbeidsulykker og helseproblemer. For hver ekstra time arbeiderne var våkne ble arbeidsutførelsen dårligere, og antall feil økte med 200 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer