Lønnsforhandling

Triksene som gir lønnsøkning

Du kan forhandle lønna di opp flere hakk hvis du stiller godt forberedt.

KREVENDE MØTE: Det kan være flere gode grunner for at du bør få mer i lønn av arbeidsgiver, men for mange kan de være skremmende å gå inn i slike forhandlinger. Derfor er det lurt å stille forberedt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KREVENDE MØTE: Det kan være flere gode grunner for at du bør få mer i lønn av arbeidsgiver, men for mange kan de være skremmende å gå inn i slike forhandlinger. Derfor er det lurt å stille forberedt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Se for deg at du har jobbet på samme arbeidsplass en stund, tatt etterutdanning eller levert ekstra gode resultater over tid. Dette er faktorer som kan gjør deg kvalifisert til å få høyere lønn.

Noen bedrifter er bundet av tariffavtaler som fastsetter minstelønnssatser, mens andre har arbeidsavtaler som tilsier at de skal ha en årlig lønnsvekst. Og, en god del må be om lønnssamtale med leder, noe som kan gjøre deg både svett og stresset bare ved tanken.

- Det er viktig å forberede seg godt til lønnsforhandlinger, understreker forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi overfor Dinside.no.

Derfor gir vi deg en oversikt over gode råd og argumenter, slik at du forhåpentligvis går ut av møtet med noen ekstra kroner i lomma.

Perfekt timing

Det kan være naturlig å legge lønnsforhandlingene til en utviklingssamtale, men mange bedrifter ønsker ikke å ha dette som tema i utviklingssamtalene.

- Jeg tenker at det er naturlig med én årlig lønnssamtale. Har du begynt i ny jobb og har en lønn i prøvetiden som ikke gjenspeiler din bransje og stilling, kan det være naturlig å ta opp dette etter prøvetiden, sier Sørmo.

Lønns- og medarbeidersamtaler bør skje i forkant av de årlige lønnsoppgjørene, som normalt skjer mellom arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgivere på vårparten, ifølge Tor André Sunde i Finansforbundet.

- Ved vesentlige endringer i stillingsbeskrivelsen din, for eksempel etter omorganisering på arbeidsplassen, har du krav på å få utarbeidet en ny arbeidsavtale senest en måned etter at endringen har funnet sted, sier Sunde til DNB Nyheter.

Dette er gylden anledning til å forhandle om lønn, og det er lurt å gjøre det så fort som mulig, ikke vente til de årlige lønnsoppgjørene, fortsetter han.

Still forberedt

Som sagt innledningsvis, er det viktig å stille forberedt når du skal forhandle om høyere lønn.

Tenk gjennom hvorfor du mener du fortjener mer lønn. Kanskje har du gjort jobben din bedre enn forventet? I så fall må du sørge for at stillingsbeskrivelsen din kan måle prestasjonene. Leverer du som ventet, er det ingen grunnlag for forhandling, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Spør en kollega med omtrent samme stilling og kompetanse som deg selv hvor mye vedkommende får i lønn, eller sjekk lønnsstatistikken til Statistisk Sentralbyrå, Arbeidstilsynet eller fagforeningen din, tipser Sandmæl.

Når du sitter i selve møtet med sjefen hvor du skal be om mer i lønn, er det fordelaktig å legge fram saken din på en ordentlig og konstruktiv måte.

- Ikke bruk argumenter som at det er urettferdig at andre tjener mer og lignende. Vær heller stolt av den innsatsen du har gjort, og fokuser på det positive, sier Sørmo i Norsk Familiøkonomi.

Gode argumenter for økt lønn

Så, hvilke argumenter bør du satse på? Her er fem gode argumenter basert på eksepertråd fra Sørmo og DNB:

  • Ved tilbud om ny stillig og jobb på samme eller høyere nivå, er det naturlig å få tilbud om høyere lønn. Også hvis du får mer ansvar i nåværende stilling, kan du be om mer i lønn. Mest effekt av en lønnsforhandling, vil du imidlertid få når du bytter arbeidsgiver. Ved stillingsbytte må du ta lønnsspørsmålet opp samtidig med at arbeidsoppgaver, ansvarsområder og øvrige arbeidsbetingelser drøftes.
  • Videreutdannelse og økt kompetanse kan berettige lønnsøkning.
  • Blir du bedt om å overlappe en stilling over lengre tid, kan det være naturlig å spørre om ekstra kompensasjon i denne perioden. Du bør i så fall be om dette når du trer inn i stillingen, da det kan være vanskeligere å be om slik kompensasjon i ettertid.
  • Gode måltall eller prestasjoner over tid kan brukes som argument.
  • Hvis du har vært forbigått lønnsmessig over tid, er det kanskje på tide at også du får høyere lønn.

Når det gjelder hvor mye du skal forhandle opp lønna di, finnes det ingen fasit for hva som er «vanlig». Det handler først og fremst om å gjøre seg fortjent til summen du skal forhandle om, ifølge Sandmæl.

- Det viktige er argumentene. Du kan godt starte litt høyere enn hva du selv forventer å kunne få. Ofte havner du i midten av det du foreslo, sier Sandmæl.

Det verste som kan skje

Både Sørmo og Sandmæl påpeker at det verste som kan skje i en lønnsforhandling, er at du får et «nei» fra arbeidsgiveren.

- Det kan være en kjip beskjed å få, men slaget er ikke nødvenndigvis helt tapt. Sier sjefen nei til mer lønn, kan det være en idé å be om frynsegoder, sier Sandmæl.

Summen av mange goder, som eksempelvis fri trening, leie av hytte eller fri avis, kan være en fin erstatning, ifølge henne. Sørmo er enig, og legger til at andre frynsegoder di kan be om er eksempelvis gratis parkering, lunsj eller lignende.

Mange bedrifter har minsteordninger på pensjonssparing. Da kan du gå sammen med de andre ansatte og be om høyere trekk til innskuddspensjon. Dette vil da gagne alle over tid: Bedriften blir en mer attraktiv arbeidsplass og de ansatte får bedre pensjon når den tid kommer, avslutter Sørmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer