Trikset for å unngå rynker

Forskning viser at du selv kan påvirke.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er langt fra bare alder og genetiske faktorer som avgjør om du blir rynkete i ansiktet. Det kommer fram i en fersk studie publisert i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Les også: Mat med antirynkeeffekt

- Det er arvelige faktorer som legger grunnlaget for hvordan en person eldes, men det finnes faktorer som trer inn i løpet av livet som vil få deg til å eldes raskere. Unngår man disse faktorene vil man eldes saktere, sier forskningsleder Bahaman Guyuron.

Les også: Plaster mot rynker

Studerte tvillinger

Forskerne ved University Hospitals Case Medical Center i Ohio i USA gransket 186 tvillingpar, siden tvillinger er genetisk programert til å eldes på samme vis.

Det kom tydelig fram at de av testpersonene som hadde gjennomgått en skilsmisse så nærmere to år eldre ut enn sin tvilling som var enke-/enkemann, singel eller gift.

Les også: Stump røyken - bli penere

Stress er synderen

Testpersoner som hadde brukt antidepressiva eller som hadde gått kraftig opp og ned i vekt også så eldre ut enn tvillingen sin.

Forskrne mener det er stressreaksjonene som følge av samlivsbrudd eller depresjon som fører til en synlig aldring av ansiktshuden. Antidepressiva kan dessuten føre til at ansiktshuden henger mer, fordi medisinen gjør at ansiktsmuskulaturen blir mer avslappet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer