Trøbbel i magen

Sliter du med oppblåst mage, smerter og luft i magen? Problemene kan skyldes irritert tykktarm og er et problem for stadig flere nordmenn. [ Diskuter denne saken med Mozons lesere]

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Irritert tykktarm eller colon irritabile er en diagnose som favner over et bredt spekter av symptomer. Oppblåst mage, gassdannelse, løs og hard avføring og magesmerter er de vanligste tegnene på problemet.

Men irritabel tykktarm har en tendens til å utvikle seg til problemer også andre steder i kroppen. Infeksjoner i ledd, muskler og huden kan ha sin årsak i magen.

Usikre årsaker- Diagnosen irritabel tykktarm er ofte en eksklusjonsdiagnose. Det betyr at legen ikke har funnet noen annen alvorligere årsak til problemet og kaster det i sekken som er merket "irritabel tykktarm". På godt norsk betyr denne diagnosen ofte at man ikke vet hva som er årsaken til problemene, sier Richard Knobel ved Balderklinikken i Oslo.

Et velfungerende tarmsystem er avhengig av en riktig balanse mellom bakterieflora, slimhinner i tarmen og immunforsvarsceller i tarmveggen. Bakterier og næringsstoffer i maten bør ikke komme i kontakt med og forstyrre cellene som henger sammen med immunforsvaret vårt.

Med en nedbrutt slimhinne i tarmen kommer immunforsvarscellene i kontakt med tarminnholdet og gir en reaksjon i kroppen. Tilstanden kalles lekk-tarm syndrom hvor matvarer opptrer som allergener og utløser allergiske reaksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer