Trøbbel i magen

Sliter du med oppblåst mage, smerter og luft i magen? Problemene kan skyldes irritert tykktarm og er et problem for stadig flere nordmenn. [ Diskuter denne saken med Mozons lesere]

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Irritert tykktarm eller colon irritabile er en diagnose som favner over et bredt spekter av symptomer. Oppblåst mage, gassdannelse, løs og hard avføring og magesmerter er de vanligste tegnene på problemet.

Men irritabel tykktarm har en tendens til å utvikle seg til problemer også andre steder i kroppen. Infeksjoner i ledd, muskler og huden kan ha sin årsak i magen.

Usikre årsaker
- Diagnosen irritabel tykktarm er ofte en eksklusjonsdiagnose. Det betyr at legen ikke har funnet noen annen alvorligere årsak til problemet og kaster det i sekken som er merket "irritabel tykktarm". På godt norsk betyr denne diagnosen ofte at man ikke vet hva som er årsaken til problemene, sier Richard Knobel ved Balderklinikken i Oslo.

Et velfungerende tarmsystem er avhengig av en riktig balanse mellom bakterieflora, slimhinner i tarmen og immunforsvarsceller i tarmveggen. Bakterier og næringsstoffer i maten bør ikke komme i kontakt med og forstyrre cellene som henger sammen med immunforsvaret vårt.

Med en nedbrutt slimhinne i tarmen kommer immunforsvarscellene i kontakt med tarminnholdet og gir en reaksjon i kroppen. Tilstanden kalles lekk-tarm syndrom hvor matvarer opptrer som allergener og utløser allergiske reaksjoner.

Dårlig kosthold
Knobel har spesialisert seg på irritert tykktarm og tar imot en jevn strøm av pasienter som har symptomer på problemer i tarmsystemet. Ofte opplever pasientene flere problemer og tap av energi samtid. Knobel mener årsaken til problemene kan finnes i pasientenes kosthold.

- En allmennpraktiserende lege vil ofte konkludere med at pasienten lider av stress. Fiberrik mat og mindre stress blir derfor resepten som skal gjøre pasienten frisk. Dette er ikke helt galt, men jeg vil legge mye mer vekt på hvordan kostholdet både er årsaken til problemene og veien til å bli frisk, forteller Knobel.

Et kosthold med mye søtsaker og ferdigmat er ikke optimalt for en god tarmfunksjon. Det første som bør gjøres ved irritabel tykktarm er derfor å se på hva som kan gjøres med kostholdet. Mer grønt og mindre søtt er som regel et skritt i riktig retning. Men for å få en optimal diett kan det være best å gjennomføre en utvidet allergitest. Målet med testen er å finne ut av hvilke matvarer som tarmsystemet reagerer på.

Begrenset diett
- For å løse problemene med irritabel tykktarm anbefaler vi en konsekvent diett for noen uker eller måneder. Men det er viktig å gjennomføre denne dietten i samarbeid med en erfaren terapeut og på grunnlag av en skikkelig intoleransetest. Vi ønsker ikke at pasientene skal sette sin egen diagnose og lage sin egen diett uten at dette følges opp av en fagperson, forklarer Knobel.

Sammen med dietten bør pasienten også få ekstra tilskudd av melkesyrebakterier som hjelper til med å bygge opp en riktig bakterieflora i tarmsystemet. Disse bakteriene vil bidra med å lukke tarmen og dermed gi tilbake en vanlig toleranse for matvarer.

- Vårt mål er å kunne avslutte dietten og la pasienten leve et helt normalt liv etter at tarmsystemet er i normal funksjon igjen. Med riktig behandling er dette i de fleste tilfelle ikke et problem som pasienten må slite med over lang tid, mener Knobel.

Vil du vite mer? Besøk hjemmesidene til landsforeningen mot fordøyelsesproblemer her

[Diskuter denne saken med Mozons lesere]

Mozon.no, 17.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer