Troen gjør deg frisk

Tror du at medisinen vil gjøre deg frisk? Da blir også behandlingen mye mer effektiv, viser ny forskning på den berømte "placeboeffekten".

Publisert
Sist oppdatert

Placeboeffekten er et kjent fenomen i medisinsk forskning. Effekten forklares av at vi selv tror på behandlingen, og at smerter og plager føles lettere når vi vet at vi får virkningsfull behandling.

Nå viser flere undersøkelser at placeboeffekten også har en fysisk effekt på plager. Det betyr at det ikke bare er i hodet du "tror" at du blir bedre, men at du fysiologisk sett blir friskere når du får falske piller som du forventer skal gjøre deg frisk.

Mindre smerter
Forskere ved universitetet i Michigan ville prøve effekten ved å sprøyte inn saltvann i kjeven til en gruppe menn og måle smertene ved en hjernescanning. De frivillige deltakerne fikk deretter en sprøyte med morfin som skulle dempe smertene.

Måling av hjerneaktiviteten viste at deltakerne straks skilte ut smertedempende endorfiner i hjernen. De visste derimot ikke at "morfinsprøyten" bare var en bløff og følte seg straks bedre - selv uten smertedempende medikamenter.

Italienske forskere har også oppdaget at pasienter med Alzheimers sykdom ikke responderer på denne måten når de får medisiner.

Forklaringen er at pasienter med alvorlig grad av Alzheimers vil ikke oppfatte at medisiner kan hjelpe. Derfor vil de heller ikke få noen nytte av placeboeffekten ved smertestillende medisiner, mener forskningsleder Fabrizio Benedetti ved Universitetet i Torino.

Sterk effekt
For mange typer medisiner og terapiformer er placeboeffekten så sterk at det er helt nødvendig å sammenlikne to sett med pasienter når vi skal forske på effekten: En gruppe som får ekte medisin, og en gruppe som får falske medikamenter, eller "placebopiller".

Årsaken er at de aller fleste vil føle seg bedre når de får behandling. Den endelige testen på effekten av en behandling er derfor ikke om pasientene blir bedre, men om de som får ekte medisin blir enda friskere enn de som får placebo.

Betyr det at placeboeffekten ikke har noen plass i moderne medisin?

- Det viktige spørsmålet er først og fremst hvordan vi kan utnytte placeboeffekten enda bedre. Dette kan være et fenomen som vi alle kan bruke, sier forskeren Helen Mayberg ved Emory University til nyhetsbyrået AP.

 

Mozon.no, 05.12.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer