Trommer bort utbrenthet

Sliten og stressa? Forskere mener en økt med trommer kan gi en dramatisk reduksjon av stress og sykefravær

Publisert
Sist oppdatert

Sett deg sammen med kollegaer og slå løs på trommene. Det vil redusere stress og utbrenthet samtidig som det motiverer for å fortsette i jobben.

Påstanden kommer ikke fra en amatørpsykolog med kveldskurs i astrologi. En gruppe forskere fra Pennsylvania i USA har gjennomført en vitenskaplig undersøkelse på fenomenet og mener at resultatene er tydelige.

Stress på sykehjem
Undersøkelsen ble gjort blant 112 ansatte ved et stort sykehjem. Deltakerne inkluderte alle typer ansatte, fra sykepleiere og leger til økonomer og vaskehjelper.

Deltakerne ble med på en times tromming hver uke i små grupper over en periode på seks uker. De skulle blant annet slå rytmen til sitt eget og andres navn, uttrykke sine følelser på trommen og spille i takt med musikk.

I intervjuer etter trommetimene fant forskerne at trommingen hadde gjort underverker med humør og stress. Humøret steg med 46 prosent på en skala etter timen og fortsatte opp til 62 prosent bedring etter seks uker.

Lang tromme-effekt
Forskerne mener også at rytmene har en langtidsvirkning på moralen til de ansatte. Det påfølgende året etter forsøket valgte mange færre å si opp jobben i forhold til tidligere år.

- Disse funnene viser at trommegrupper på jobben kan være en god investering for å heve arbeidsmoral og redusere utskiftingen av ansatte. Og det er ingen grunn til at dette ikke skulle hjelpe også blant andre yrkesgrupper, sier forskningsleder Barry Bittman til Reuters.

Bedre kommunikasjon
Den presise årsaken til at trommingen hjelper, er ikke forskerne sikre på. Men mye tyder på at det er de sosiale effektene av å tromme sammen som kan redusere stress og utbrenthet.

- Musikk kan bringe mennesker sammen i enda større grad enn for eksempel idrettsaktiviteter eller firmaturer. Musikken inspirerer til større åpenhet og kommunikasjon samtidig som det er lett for alle å delta uavhengig av alder eller helse, mener Bittman.

Mozon 21.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer