Tror ikke mobilbetaling tar av i Norge før 2020

Forsker mener gode gamle bankkort fungerer for bra.

DRØM VIDERE: Du vil nok få muligheten til å handle mye med mobilen før 2020. Men at det skal bli normen før den tid, tror ikke SIFO-forskeren. Foto: AP / NTB SCANPIX
DRØM VIDERE: Du vil nok få muligheten til å handle mye med mobilen før 2020. Men at det skal bli normen før den tid, tror ikke SIFO-forskeren. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her ser vi en voldsom vekst, sier forsker Dag Slettemeås i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og peker på tallene for netthandel via mobil.

- Og dette har blitt veldig populært, fortsetter han, og viser tallene for billettkjøp på telefonen.

Tallene stammer fra en fersk undersøkelse om nordmenns forbrukervaner, deriblant mobilbetaling. Og én ting er sikkert: Vi betaler med mobilene våre.

Men ikke på den måten mange tenker seg når man snakker om mobilbetaling. For å bruke mobilen i stedet for bankkort i fysiske butikker, er så marginalt at det ikke engang er med i undersøkelsen.

- Mobile lommebøker er fortsatt noe nytt. Aktørene kjemper for å posisjonere seg, mens forbrukerne står og venter, sier Slettemeås til Dinside.

LES OGSÅ: Sett reklamer for betalingsappen Vipps? Vi har testa!

Apper og billetter

Så hva betaler vi med mobilene våre?

Se selv, søylene viser hva respondentene hadde betalt med mobilen de siste 12 månedene:

  • Det vanligste å mobilbetale er innholdstjenester, apper, fakturaer og overføringer i mobilbanken og billetter.
  • Det som har økt mest er netthandel og virtuelle varer inne i apper («in-app purchase»). Netthandel på mobil gjorde bare hver tiende i 2013, mens det i år er nesten hver fjerde. Kjøp inne i apper har økt nesten identisk.
  • Kjøp av varer i fysisk butikk med mobilen er ikke en egen søyle, da det foreløpig er forsvinnende lite. Men SIFO spurte om kjøp av produkter i automat, og dette hadde bare seks prosent gjort det siste året.
  • Det virker naturlig nok som om det som er enklere å gjøre på mobilen, gjøres på mobilen. For eksempel kjøpe en bussbillett ved noen trykk på skjermen, i stedet for å finne automaten eller snakke med sjåføren. Men ikke betale brusautomaten med mobilen i stedet for å sette inn kortet.
LES OGSÅ: Nå åpner endelig matbutikkene for mobilbetaling

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer