Boligpriser for leie og eie

Tror leieprisene vil passere «magisk grense» i år

Både boligprisene og leieprisene øker i årets første måned, ifølge ferske tall.

FORSØMMELSER KAN GI «FORSIKRINGSSMELL»: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og skader på huset som skyldes manglende vedlikehold, dekkes ikke av forsikringen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendom Norges januar-tall viser at boligprisene steg med 3,2 prosent i januar - korrigert for sesongvariasjoner steg de med 0,7 prosent.

Dermed er boligprisene nå 8,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Men, det er ikke bare kjøpeprisene for bolig som øker, også leieprisene går opp.

- I snitt kostet det 9556 kroner å leie en bolig i Norge i januar. Det er 1,4 prosent lavere enn i desember, men 1,1 prosent høyere enn januar i fjor, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til Dinside.


Opp og ned i Oslo

Når det gjelder prisene for å eie bolig, øker disse i hovedstaden, ifølge Eiendom Norges tall:

Sterkest utvikling siste tolv måneder hadde Oslo med en oppgang på 13 prosent.

Leieprisene, derimot, falt betydelig og endte på minus 4,8 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Husleie.no ser spesielt nedgang for større leieleiligheter i Oslo.

- I Oslo har den nye, strenge lockdown-perioden hatt en tydelig innvirkning på folks mobilitet og dermed leieprisene, sier Olsen.

Mest ned i Stavanger

Også i oljebyen Stavanger har coronasituasjonen medført synkende leiepriser: Der var prisene drøyt ti prosent lavere i januar sammenliknet med samme måned i fjor.

Eiendom Norges januar-tall viser at Stavanger og omegn hadde den svakeste prisutviklingen de siste tolv månedene med en oppgang på 3,2 prosent.

Tror leiemarkedet passerer «magisk grense» i 2021

Dinside har tidligere skrevet om forventningene til boligprisutviklingen i år, men hva med leieprisutviklingen?

Husleie.no påpeker at vi har lagt bak oss et turbulent år i leiemarkedet, med til dels store svingninger:

  • Leiemarkedet i Oslo falt betydelig i april og mai da Norge ble nedstengt på grunn av pandemien. Prisene økte så kraftig i sommer.
  • Nå ser vi imidlertid klart at prisveksten har flatet ut og gjort en dipp nedover.

- Likevel tror jeg at vi kan vente en økning i leieprisene i år, både i Norge som helhet og i Oslo, sier Olsen.

På grunn av forsinket vaksinering og reiserestriksjoner, ser han for seg rekordmange studenter i de store, norske byene, og de kommer til å drive leieprisene opp og påvirke hele markedet.

- Jeg tror derfor at snittleieprisene for første gang i historien vil passere den «magiske» 10 000-kronersgrensa, spår Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer