Tror Norges Bank kan overraske med hint om raskere rentehopp

Analytikerne avviser at Norges Bank gjør store endringer i rentebanen til uka. Men Statistisk sentralbyrå tror sentralbanken kommer til å overraske dem alle.

RASKERE RENTEØKNING? Det hersker spenning rundt hva som kommer frem om renteutviklingen i Pengepolitisk rapport som kommer på torsdag. Tidligere er det sagt at styringsrenta vil holdes uendret til 2022, men nå har SSB gått ut med en analyse som sier at renteøkningen kan komme allerede neste år. Foto: NTB scanpix
RASKERE RENTEØKNING? Det hersker spenning rundt hva som kommer frem om renteutviklingen i Pengepolitisk rapport som kommer på torsdag. Tidligere er det sagt at styringsrenta vil holdes uendret til 2022, men nå har SSB gått ut med en analyse som sier at renteøkningen kan komme allerede neste år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 24. september kl. 10.30 er det pressekonferanse med offentliggjøring av rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.

– I det store og hele venter vi at rentekomiteen gjentar budskapet fra juni om at «styringsrenta mest sannsynlig blir holdt på dagens nivå i ei tid framover», og at den nye rentebanen vil være svært lik den fra juni, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Dane Cekov i Nordea Markets i en forhåndsomtale.

– Norges Bank vil mest sannsynlig holde styringsrenta uendret fram til 2022, konkluderer de.

Norges Banks rentekomité setter seg ned onsdag til uka for å drøfte den økonomiske situasjonen og rentesettingen i lys av hva vi har i vente på nær og lengre sikt. Det som synes uomtvistet, er at komiteen raskt vil komme til at styringsrenta fortsatt skal holdes på rekordlave 0 prosent.

Men det knytter seg større spenning til – og betydelig uenighet om – hva Norges Bank vil signalisere om rentesettingen lenger framover i Pengepolitisk rapport 3/20.

Da rentebanen ble oppjustert i juni – fordi den økonomiske aktiviteten hadde tatt seg opp raskere enn ventet – ble det oppfattet som et signal om at styringsrenta skulle opp fra dagens nullnivå i andre halvår i 2022, med to rentehopp til året etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.