Tror Norges Bank vil roe ned

Utsiktene for norsk økonomi er bedre enn for våre naboland.

Makroøkonomene Bjørn Roger Wilhelmsen og Harald Magnus Andreassen i Firs Securities tror Norges Bank vil roe ned rentekuttene nå.
Makroøkonomene Bjørn Roger Wilhelmsen og Harald Magnus Andreassen i Firs Securities tror Norges Bank vil roe ned rentekuttene nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kom ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at prisene stiger raskere enn forventet. Det kan føre til at Norges Bank går mer forsiktig frem i tiden som kommer, selv om den svenske Riksbanken har en styringsrente på 1 prosent.

- Vi tror det er riktig av Norges Bank å ha en lav rente, men vi tror ikke de har et like stort behov for å kutte renta kraftig videre, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Han peker på at når vi i dag har en styringsrente på 2,5 prosent og en inflasjon på 3 prosent, så har vi allerede en ganske lav realrente, lavere enn i mange andre land.

- Vi tror ikke lenger på 1 prosent rente. Vi ser for eksempel at boligprisene har steget nå tre måneder på rad. Derfor tror vi at Norges Bank vil gå mer gradvis frem. Vi tror de vil kutte med 0,25 prosent på neste rentemøte, og at de kanskje kutter to ganger til, så styringsrenta kommer ned på 1,75, sier Wilhelmsen.

Bør du binde nå?

Derfor har prisene steget

Inflasjonen har steget i to måneder på rad, riktignok etter at den falt ganske mye før jul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer