Hva får jeg i lønn?

Tror norske lønninger skal øke med 3,7 prosent neste år

Lønnsveksten skal skyte fart i år, parallelt med at arbeidsledigheten faller ytterligere.

LØNN: I fjor endte lønnsveksten anslagsvis på rett under tre prosent, svakt over nivået i frontfagsoppgjøret. Nest år spår Nordea vekst over tre prosent. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
LØNN: I fjor endte lønnsveksten anslagsvis på rett under tre prosent, svakt over nivået i frontfagsoppgjøret. Nest år spår Nordea vekst over tre prosent. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Neste år skal lønnsveksten opp i hele 3,7 prosent, spår Nordea.

– Med økende kamp om arbeidskraft vil de lokale lønnstilleggene skyte fart. Selv om LO og NHO skulle lykkes i å holde igjen de sentrale lønnsoppgjørene, regner vi med at lønnsveksten i år ender opp noe over tre prosent, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i årets første prognoserapport fra Nordea Markets.

I fjor endte lønnsveksten anslagsvis på rett under tre prosent, svakt over nivået i frontfagsoppgjøret. Det er fortsatt fallende arbeidsledighet som er hovedårsaken til at lønnsveksten skal skyte ytterligere fart og nå et nivå på gjennomsnittlig 3,7 prosent neste år.

Med en ventet inflasjon på to prosent i år og 1,9 prosent neste år, tilsier det at de aller fleste kan vente seg merkbart mer penger å handle for, selv om flere renteøkninger i år og neste år vil spise av reallønnsøkningen til de av oss som har boliglån.

– Økende lønnsomhet i oljerelaterte næringer tilsier også høyere lønnsvekst, poengterer Bruce.

Veksten skal avta

Nordea Markets venter at veksten i norsk økonomi skal fortsette oppover fra estimert 2,5 prosent i fjor til 2,6 i år, men så avta til 2,1 prosent allerede neste år. Det samsvarer tilsynelatende med utviklingen DNB Markets redegjorde for i sin prognoserapport i forrige uke, der det framgår at oppturen i norsk økonomi skal snu til nedtur i 2021.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer