SSB:

Tror på dobbelt rentehopp

Statistisk sentralbyrå spår at renta heves 0,5 prosentpoeng allerede denne måneden.

RASKT OPP: SSB-forsker Thomas Von Brasch spår dobbelt rentehopp i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB
RASKT OPP: SSB-forsker Thomas Von Brasch spår dobbelt rentehopp i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

En fersk rapport fra SSB viser at konsumprisindeksen har steget med hele 5,7 prosent på tolv måneder – fra mai i fjor til mai i år.

Det er den høyeste veksten SSB har målt på over 30 år – ikke siden 1988 har veksten vært så høy. Inflasjonen anslås til 4,7 prosent for året som helhet – en oppjustering på 1,4 prosentpoeng fra prognosene som ble publisert i mars.

– Inflasjonen er høy, og prisøkningene er mer bredt basert enn for noen måneder siden. Vi anslår derfor at Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i juni, og ytterligere med 0,25 prosentpoeng både i september og desember, sier SSB-forsker Thomas von Brasch på egne nettsider.

Boliglån til rundt 4 prosent

Etter tre renteøkninger á 0,25 prosentpoeng siden september, er styringsrenta til Norges bank nå på 0,75 prosent. Det etter å ha ligget over et år på null prosent.

SSB spår altså at denne heves med ytterligere ett prosentpoeng i løpet av 2022, eller da til 1,75 prosent. Neste år viser prognosene at den øker enda mer, og stabiliserer seg på 2,5 prosent.

– Med dette bildet vil en vanlig boliglånsrente stige fra rundt 2 prosent i 2021 til rundt 4 prosent i 2025, sier Thomas von Brasch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer