Tror på moderat lønnsvekst

Disse vil få den største lønnsveksten, ifølge ekspertene.

MODERAT LØNNSOPPGJØR: Du vil få økt kjøpekraft etter årets lønnsoppgjør, selv om ekspertene spår en moderat lønnsvekst historisk sett. Foto: Colourbox.com
MODERAT LØNNSOPPGJØR: Du vil få økt kjøpekraft etter årets lønnsoppgjør, selv om ekspertene spår en moderat lønnsvekst historisk sett. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne DinSide fortelle hvor mye en gjennomsnittlig, norsk årslønn utgjør, og at det er ansatte innen olje og finans som tjener best.

Årets lønnsforhandlinger er allerede i gang i flere bransjer, og om ekspertenes spådommer holder stikk, vil årets oppgjør bli moderat i norsk sammenheng.

– Lav rente og inflasjon tilsier lav lønnsvekst, men kampen om hodene og lav arbeidsledighet tilsier høyere lønnsvekst. Jeg tror lønnsoppgjøret havner på 3,5-4 prosent. Det er nokså moderat i norsk forstand, men høyt i forhold til våre handelspartnere, sier sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse til DinSide.

Vil gi økt kjøpekraft

Strøm tror årets oppgjør blir tidenes diplomatiske øvelse, fordi det er svært ulike utgangspunkt for lønnsnivået innen de forskjellige bransjene.

– Det er en tredeling i norsk arbeidsmarked. Bedrifter innen oljebransjen mangler arbeidskraft, offentlig sektor krever mer lønn for viktig arbeid, mens de private bedriftene utenom oljeklyngen har veldig ulik lønnsomhet, sier Strøm.

Også professor i økonomi Steinar Holden ved Universitetet i Oslo (UiO), forventer et spennende lønnsoppgjør - og spår et liknende totalresultat.

– På grunn av det høye kostnadsnivået i Norge er det behov for å holde igjen. Jeg regner med et oppgjør på rundt 3,5 prosent, men på grunn av svært lav inflasjon vil de aller fleste få økt kjøpekraft, sier Holden.

Samtidig kan enkelte yrkesgrupper kunne forvente et langt bedre oppgjør enn andre.

Les også: Så mye koster impulskjøpene - i arbeidstimer

Oljebransjen best ut


Ikke minst de skyhøye oljeprisene kan sikre arbeidstakere innen oljebransjen et godt lønnsoppgjør.

Samtidig er det andre sektorer som sliter.

– Dette gjelder ikke minst de som driver med eksport, utenom oljebransjen. Her blir nok lønnsveksten lavere, men de er likevel avhengig av en viss lønnsvekst i takt med de andre bransjene for å kunne konkurrere om arbeidskraften, understreker Holden.

Sjeføkonom Terje Strøm tror dessuten ingeniør-mangelen i mange bransjer vil kunne gi uttelling for denne yrkesgruppen.

– Ingeniør-mangel i mange bransjer tilknyttet både olje, bygg og IKT tilsier høyere lønnsvekst når fasiten kommer i starten av 2013. Det virker også som om lederlønningene er på vei opp igjen etter Finanskrisen, sier Strøm.

For offentlig sektor er situasjonen en annen.

– Målene om likelønn og mer til lavtlønte vil trolig spise opp en stor del av lønnsveksten i offentlig sektor for grupper med høyere utdanning, tror Strøm.

Les også: Sjekk hvor mye du har krav på i feriepenger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer