Tror på renteøkning etter ferien

Et flertall av økonomene tror styringsrenta blir på dagens nivå til etter ferien, men i august kommer det trolig en ny renteøkning.

Publisert
Sist oppdatert

De økonomiske ekspertene er ikke helt samstemte, men et flertall tror at Norges Bank på sitt rentemøte onsdag ikke kommer til å endre styringsrenten.

En undersøkelse TDN Finans har gjort viser at seks av ti økonomer tror styringsrenten holdes uendret på 5,50 prosent. Sju av de ti økonomene tror likevel at styringsrenten skal ytterligere opp senere i år.

Regn ut hva renteøkningen vil bety for deg

Analytikerne i DnB NOR er av dem som tror at det ikke kommer noen renteøkning i juni. De tror heller ikke at styringsrenten skal ytterligere opp med det første og holder i sine nye renteprognoser på at rentetoppen er nådd.

- Vi endrer ikke våre prognoser for styringsrentene i utlandet og her hjemme. Med andre ord holder vi på at Norges Bank har hevet foliorenten for siste gang i denne syklusen, selv om risikoen for ytterligere én renteheving trolig har økt, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR i sin analyse.

Norges Bank har i sine tidligere prognoser sagt at muligheten er 50/50 for en ny renteøkning på styremøtet i juni.

Kan bensinprisene gi rentehopp?

Ny rapport

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea er blant dem som tror at det kommer en renteøkning allerede onsdag og at styringsrenten kan komme helt opp i 6,25 prosent innen utgangen av året.

- Krona er blitt litt svakere, og det er et sterkt inflasjonstrykk i Norge. Det meste tilsier at Norges Bank tar i litt mer enn de har sagt før, og da tror jeg vi får en renteøkning nå på møtet i juni, sier Bruce til NTB.

Samtidig med rentemøtet i Norges Bank kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem med en ny pengepolitisk rapport som vil gi markedet en pekepinn på hvordan styringsrenten vil utvikle seg framover.

- Jeg tror vi kan regne med en pengepolitisk rapport som sier at styringsrenten skal opp mot 6-6,25 prosent, sier Bruce.

Han tror at selv om veksten flater ut, vil Norges Bank mene at det er for høyt trykk i økonomien med blant annet et for stramt arbeidsmarked og for høy lønnsvekst.

- Faktisk spår Norges Bank en ganske kraftig økning i arbeidsledigheten de neste årene, og det må vi ha, ifølge Norges Banks tankegang, for å få ned lønnsveksten og unngå for høy innenlandsk inflasjon, sier Bruce.

Liste: Dagens boliglånsrenter

Renteøkning uansett

Men selv om Norges Bank ikke skulle heve styringsrenten onsdag, kan folk med boliglån likevel regne med høyere boliglånsrente. Finansuroen har nemlig ført til at det er blitt dyrere for bankene å låne penger. Dette kan igjen føre til at forbruket dempes uten at Norges Bank trenger å heve styringsrenten.

- Det er jo fortsatt en stor uro i pengemarkedet som gjør at lånerenten går opp for forbrukerne uansett, noe som kan gjøre at Norges Bank kanskje er litt mer forsiktig, sier Bruce.

Norges Bank har satt opp styringsrenten 15 ganger siden 30. juni 2005. Siste renteøkning var 23. april.

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer