Tror på tosifret rente

Amerikanerne blir advart mot tosifrede renter.

Publisert
Sist oppdatert

- Den amerikanske sentralbanken må innen 2030 fordoble renten til ti prosent, om den skal holde inflasjonen nede - og det kan koste banken sin politiske uavhengighet.

Det er et av de oppsiktsvekkende utsagnene fra den tidligere sentralbanksjefen, 81-årige Alan Greenspan, i hans selvbiografi The Age of Turbulence: Adventures in a New World.

Krise i bankmarkedet

Tosifret rente

Boken skal ifølge danske Børsen ha kommet på hyllene i USA i dag, men allerede i helgen ble klausulen brutt, etter at tidsskriftet Wall Street Journal hadde kjøpt et eksemplar i en bokhandel i New York.

- For å holde inflasjonen under to prosent, er det nødvendig å nå opp på en tosifret rente, noe som ikke er sett siden Paul Volcker var sentralbanksjef, skriver Greenspan i boken, ifølge Børsen.

Greenspan etterfulgte forøvrig Volcker som sentralbanksjef.

Billig strøm dekker rentehopp

Frykter Kina

Han har heller ikke større tiltro til veksten i amerikansk økonomi, og han mener at den inntil 2030 vil holde seg under 2,5 prosent i snitt. Forbrukerprisene vil stige mer enn 4,5 prosent i året, og den 10-årige statsobligasjon vil i 2030 ha en rente på åtte prosent. Han kommer også med sin kjente advarsel om at det amerikanske budsjettunderskuddet snarest bør bringes under kontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer