Søknadsfrist høyere utdanning:

Tror søkeportalen skal tåle stor pågang de siste timene

Men, det er likevel lurt å ikke vente til siste liten. Her får du full oversikt over fristen og nyhetene hvis du skal søke videregående eller høyere utdannelse.

SENEST PÅ SØNDAG: Skal du søke om studieplass på videregående skolen, ved høyskole eller universitet, er fristen søndag 15. april. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.
SENEST PÅ SØNDAG: Skal du søke om studieplass på videregående skolen, ved høyskole eller universitet, er fristen søndag 15. april. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å søke studieplass til videregående skole og høyere utdanning er like om hjørnet, faktisk allerede ved midnatt søndag 15. april.

Hvis du ikke har lagt inn søknaden din ennå, er du ikke alene. Ifølge Samordna opptak venter om lag ti prosent av søkerne til siste liten, og én til to prosent drøyer det faktisk helt til siste timen før fristen går ut.

I fjor var det totalt 135.000 søkere, som vil si at 13.500 ventet lenge med å søke, og 2.700 søkte én time før fristen.

Søkertallene for i år blir tilgjengelige 19. april.

Tviler på nettsideproblemer

Er søkenettsiden rustet for å takle så stor pågang?

– Vi stresstester nettsida vår, så det skal den tåle. Vi kan imidlertid ikke garantere at det ikke oppstår systemfeil, så det er lurt å søke i god tid, sier Kristian Folkman, informasjonsrådgiver i Samordna opptak.

Han tviler på at noe vil skje under søknadsleveringen i år, og skulle det forekomme at du ikke får levert søknaden din, er det bare å ta kontakt med opptakskontoret, så blir problemet håndtert.

– Svartjenesten vår har utvidede åpningstider i helga, helt til midnatt på søndag, og gjør en stor innsats for å svare på alle henvendelsene de får, sier Folkman.

Blir du ikke beroliget av dette, gir Dinside deg oversikt over fristene, nyhetene og de vanligste spørsmålene studiesøkere har. Hva du skal søke, derimot, kan vi ikke hjelpe deg med.

Åtte viktige frister

I fjor høst var det rundt 293.000 studenter i høyere utdanning i Norge, som var 4.000 flere enn året før, ifølge SSB. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI var de mest populære studieinstitusjonene.

Studieoversikten for 2018 og 2019 ble tilgjengelig 6. februar, og samme dag åpnet Samordna opptak for å sende inn søknad. Uansett om du skal søke videregående opplæring eller høyere utdanning, er det følgende frister som gjelder:

  • 15. april: Siste frist for å søke og legge inn flere ønsker i studiesøknaden din.
  • 20. april: Frist for å laste opp avsluttet utdanning og annen dokumentasjon hvis du hadde søknadsfrist 15. april. Denne fristen er ny i år og gjelder kun hvis du har fullført utdanning innen denne datoen. Hvis ikke, se under.
  • 1. juli: Frist for å bytte rekkefølge på studieønskene dine og siste frist for å laste opp avsluttet utdanning og dokumentasjon for studier fullført våren 2018.
  • 19. juli: Det kommer oversikt over ledige studieplasser.
  • 20. juli: Du kan søke på ledige studieplasser offentliggjort dagen før. Det er løpende opptak til restplassene, og det er «første mann til mølla» som gjelder. Du får også svar på studiesøknaden hvis du søkte innen 15. april.
  • 24. juli: Frist for å svare på tilbud om studieplass. Svarer du ikke på tilbud eller venteliste, mister du studieplassen.
  • 29. juli: Suppleringsopptak, altså frist for å svare hvis du får studietilbud etter å ha takket ja til venteliste, eller har kvalifisert deg etter hovedopptaket.
  • 4. august: Etterfyllingsopptaket starter, men dette gjelder kun for noen søkere og studium.

Ønsker du å gå på Politihøgskolen eller luftfartsfag ved Norges arktiske universitet (UiT)? Da er du dessverre for seint ute allerede, for søknadsfristen for disse fagene var 1. mars med dokumentasjonsfrist 20. mars. Disse fristene gjaldt også for deg som søkte med realkompetanse, samt om tidlig eller særskilt opptak.

Skal du søke om studielån og -stipend fra Lånekassen, er fristene for 15. november 2018 for høstsemesteret og 15. mars 2019 for vårsemesteret.

– Vær realistisk

I tillegg til frister, får Samordna opptak mange spørsmål om dette med dokumentasjon.

– Søknadsprosessen har blitt digitalisert og forenklet, som betyr at mye lastes opp automatisk, slik som elektroniske vitnemål, sier informasjonssjef Folkman.

Dersom det er noe du må følge opp i søknadsprosessen, blir du varslet om dette. Dermed vil det meste gå bra hvis du følger med på søknaden.

Samordna opptak råder deg, igjen, til å søke i god tid før fristen og kontrollere at alt er på plass i søknaden.

– Søk på noe du realistisk sett kommer inn på med poengene dine, og ha nok alternativer, slik at du får et tilbud om plass i juli, sier Folkman.

Får du ikke et tilbud om studieplass, må du friste lykken neste år. Vanlige spørsmål blant søkerne og svarene de får, finner du på opptaksnettsiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer