Trøstespiser av julestress

Kvinner takler julestresset med ekstra mye mat og drikke. - Skru ned forventningene, oppfordrer norsk psykolog.

Publisert
Sist oppdatert

For mange kvinner er jula en eneste lang rekke plikter og oppgaver. Og enden på julevisa kan fort bli trøstespising og vektøkning ifølge en amerikansk undersøkelse.

"Når jeg føler med nedfor eller møter et problem, spiser jeg for å føle meg bedre", svarer 31 prosent av kvinnene i en studie utført av American Psychological Association. I ferier blir det enda verre, da trøstespiser 41 prosent av kvinnene, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er ikke uvanlig at også voksne sliter med spiseforstyrrelser:

- Finn alternativer til mat- Trøstespising kan bli en måte å mestre stresset på. For mange er jul og andre ferier av ulike årsaker ei vanskelig tid, hvor mat i tillegg er veldig tilgjengelig. Da blir det ekstra lett å sprekke, sier Edel Irene Aase, daglig leder ved Senter for spiseforstyrrelser.

På senteret blir forventningene knyttet til julefeiring tatt opp med de fleste som er i kontakt med dem i månedene før jul.

- Når ting er forutsigbart blir det lettere å forholde seg til, og målet er å finne en annen måte å takle stresset på enn gjennom mat, ifølge Aase.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer