Trøtt av å kjøre i mørket

Vi har nettopp stilt klokka, noe som gjør at det blir tidligere mørkt om kvelden. Dette kan føre til at flere sovner bak rattet, ifølge eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Føreren skal være ”ædru”, het det i Motorvognloven fra 1912. Alkohol og bilkjøring har dermed vært sett på som umoralsk og uforenlig omtrent i hele bilens historie.

En søvnig sjåfør har imidlertid ikke den samme umoralen over seg, men dette kan også være like farlig som promillekjøring.

Husk at kjøring dagen derpå også kan være farlig

- Siden kvelden nå begynner en time tidligere, er det sannsynlig at turen hjem fra jobb eller skole foregår i mørket. I tillegg utfordres den biologiske klokken nå som vi våkner opp på et annet tidspunkt og kvelden starter tidligere. Det kan ta hele to uker før kroppen klarer å omjustere seg, sier direktør Adele Kristiansson i National Road Safety Foundation, en amerikansk organisasjon som jobber med trafikksikkerhet.

Mange sjåfører unngår å ta hensyn når de blir søvnige, skriver Health Day. Dette kan få like alvorlige konsekvenser som ved kjøring med promille.

22 timer uten søvn har samme effekt som 1.0 i promille, ifølge Trygg Trafikk.

Sover du dårlig om natten? Slik sover du bedre!

Sovner bak rattet
Ifølge forskning har 60 prosent av amerikanere følt seg trøtte mens de har kjørt, og over en tredjedel har sovnet ved rattet det siste året.

Og ifølge Trygg Trafikk skyldes hver tredje dødsulykke sovning bak rattet. Et tiendedels sekund dupping kan være nok til at du mister kontrollen over bilen din.

Les også: Trøtte sjåfører dreper

Sjåfører bør ta følgende advarsler alvorlig:

- Det blir vanskelig å fokusere, du blunker mye og gnir deg i øynene dine.

- Du dagdrømmer og husker ikke noe av de siste kilometerne du har kjørt.

- Du gjesper mye.

- Du klarer ikke å holde deg i kjørefeltet ditt.

Opplever du dette, bør du ta deg en pause fra rattet. Stopp bilen og ta gjerne en kopp kaffe eller en liten hvil. Husk også at noen medisiner kan gjøre deg søvnig.

 

Mozon.no, 31.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer