Trøtte pollenallergikere?

For to år siden stilte vi spørsmålstegn ved om Norges mest solgte pollenmedisin, Zyrtec, hadde en søvndyssende effekt. Artikkelen vakte stor oppsikt. En ny undersøkelse viser imidlertid at vi ikke var helt på jordet..

Publisert

Norske pollenallergikere husker med gru tilbake til 80-tallet og første generasjon av pollentabletter. De var så søvndyssende at det nesten var bedre å leve uten, og det er ingen tvil om at dagens produkter stiller i en helt annen klasse.

I 508">artikkelen fra 1998 refererte vi til flere amerikanske tidsskrifter som slo fast at pollenmedisinen Zyrtec hadde en søvndyssende bivirkning, og at brukerne burde være forsiktig med bilkjøring og risikobetont fysisk aktivitet.

I følge Felleskatalogen for 2000, står det imidlertid at kliniske studier viser at Zyrtec ikke har en sederende (det vil si søvndyssende) effekt. Lenger ned, under "bivirkninger" står det imidlertid at "...trøtthet ... kan forekomme". Det er det kanskje ikke alle som legger merke til.

I utlandet er imidlertid ordlyden helt annerledes. I USA refereres det direkte til kliniske undersøkelser som sier det motsatte. Allergikere som bruker Zyrtec har nemlig rapportert om trøtthet. De anbefaler derfor å utvise forsiktighet med blant annet bilkjøring.

Også i I Sverige er det en annen ordlyd enn i Norge. De har nemlig tatt med en Trafikvarning: "Zyrlex (den svenske utgaven av Zyrtec) kan försämra reaktionsförmågan hos vissa patienter, vilket man bör tänka på vid tillfällen då skärpt uppmärksamhet krävs, t ex vid bilkörning eller precisionsbetonat arbete".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer