Trøtthet er det minste problemet

Se hva søvnmangel gjør med barnet ditt.

Søvnmangel kan gi livslange konsekvenser, viser ny studie. Foto: Colourbox
Søvnmangel kan gi livslange konsekvenser, viser ny studie. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk studie publisert mandag denne uken, viser at regelmessig god nattesøvn kan beskytte barn mot overvekt. Forskerne fant at av de mer enn 1.000 testpersonene som ble fulgt fra fødselen til en alder av 32 år, hadde de som fikk for lite søvn som barn større sannsynlighet for å utvikle overvekt som voksne, enn de som fikk tilstrekkelig søvn som barn.

Selv når forskerne tok høyde for andre vaner, som vekt i barndommen, tv-vaner og aktivitetsnivå som voksne, viste det seg at det fremdeles var en sammenheng mellom for lite søvn som barn og risiko for overvekt som voksen. Studien er gjort ved Otago-universitetet i Dunedin, New Zealand, i ledelse av Dr. Robert John Hancox. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Barnas verste mareritt

Langtidsvirkende konsekvenser

Forskerne fant at i de tilfellene hvor søvntimer i barndommen gikk ned, gikk kroppsmasseindeksen i voksen alder opp, generelt sett. Voksne som i barndommen hadde vært småsovet, hadde generelt sett høyere kroppsmasseindeks enn de som hadde fått mer søvn som barn.

- Det er viktig å merke seg at dette er ikke fordi barn som var småsovet i barndommen vokste opp til å bli småsovet i voksen alder, påpeker Hancox ifølge Reuters. Med andre ord, for lite søvn i barndommen synes å ha langtidsvirkende konsekvenser, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer