Rema 1000 har fått nok av smaksprøver på smågodt

Truer med «bøter» om du smaker på smågodtet

Ser spanerne at du tar drops, kan de kreve 20 kroner.

ADVARER: Her er ett av klistremerkene Rema 1000 har satt opp på smågodthyllene sine. Dette advarer mot en slags bot på 20 kroner om du tar smaksprøver av smågodtet. Grunnen skal være mye svinn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ADVARER: Her er ett av klistremerkene Rema 1000 har satt opp på smågodthyllene sine. Dette advarer mot en slags bot på 20 kroner om du tar smaksprøver av smågodtet. Grunnen skal være mye svinn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Smaksprøver ikke tillatt. Ved overtredelse belastes kunde 20 kroner.»

Slik lyder skiltet som dekker en hel boks i smågodthyllene til flere Rema 1000-butikker i Oslo-området.

Og like bortenfor står det annet skilt:

«Butikkontroll. Naskeri og tyveri politianmeldes.»

Hevder tap i 100.000 kronersklassen

Dinside har over flere dager forsøkt å intervjue Rema 1000 om skiltene. Vi får til slutt et sitat på e-post.

«Da mange av våre butikker har hatt store utfordringer med tyveri og svinn, ba vi vekterselskapet om råd. Et av tiltakene de anbefalte var et slikt klistermerke, og vi har erfart at det har hatt stor preventiv effekt på antall tyverier i våre butikker. Det er bra for våre kjøpmenn, og det er bra for våre kunder» uttaler kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000.

Det er vaktselskapet Vectrocon som har satt opp advarslene, på oppdrag fra flere Rema 1000-butikker i og rundt Oslo.

- Folk prøvesmaker og tar seg til rette. Ikke bare at de smaker før de kjøper, men de tar en håndfull som de spiser mens de går rundt i butikken, forteller daglig leder Kent Korsell i Vectrocon til Dinside.

- Hvor mye penger er det snakk om at butikkene taper?

- Jeg skal være forsiktig med å si beløp, men vi har butikker hvor vi har avdekket svinn i smågodthylla på nærmere 100.000 kroner i året, hevder han.

SKAL IKKE GJELDE SMÅGODT: Også dette klistremerke finner man på smågodthyllene. Men vaktselskapet sier at de normalt sett ikke politianmelder folk som bare tar smaksprøver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKAL IKKE GJELDE SMÅGODT: Også dette klistremerke finner man på smågodthyllene. Men vaktselskapet sier at de normalt sett ikke politianmelder folk som bare tar smaksprøver. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Spaning, vektere, kameraer

På nettsidene sine reklamerer Vectrocon for sine «kontroll- og svinntjenester». Her forteller vaktselskapet at de bruker uniformerte og sivile vektere, kameraovervåkning og spaning for å avdekke blant annet naskere.

- Betyr det at man kan bli spanet på i smågodthylla, også?

- Det er tilfeldigheter som avgjør. Når vi har inspeksjonsrunder og tilfeldigvis ser at folk gjør det, har vi muligheten til å gå bort og si «se, her står det at man ikke skal ta smaksprøver, og at du blir belastet 20 kroner», forteller Korsell.

- Men vi ser an situasjonen. Har du prøvesmakt én ting før du putter masse oppi posen, gidder vi ikke å gjøre noe stort tull rundt det.

Skal ikke anmelde

For Korsell skal skiltene først og fremst være avskrekkende. Samtidig bekrefter han at de flere ganger har fått folk til å betale «boten» på 20 kroner, der og da i kassa.

- Dere har også et skilt på smågodthylla hvor det står at nasking blir politianmeldt. Betyr det at smaksprøver i smågodthylla kan ende hos politiet?

- Nei, det er i utgangspunktet plassert ut fra hvor det er mest synlig. Vi har det samme skiltet ved for eksempel kassa og ved kjølerommet til øl, sier Korsell.

Coop stoler på kundene

Mens Rema 1000 truer med bøter på sine smågodthyller, gjør andre butikker ingen verdens ting.

- Vi stoler på at folk vet hva som er rett og galt, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til Dinside.

- Men er det lov å ta smaksprøver av smågodtet deres, da?

- Det er produkter som er til salgs, så du kan ikke bare plukke og forsyne deg. Men folk vet jo det, vi trenger ikke skilte det, svarer han.

- Hvor stort problem vil dere si at svinn fra smågodthylla er?

- Det er ikke et stort problem. Folk er stort sett snille og greie. Smågodt er jo så billig og, så det er veldig lite å gjøre seg til kjeltring for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer