Tryggere for kausjonister

Forslaget til ny Finansavtalelov er ferdig. Blir loven vedtatt vil det bli mye tryggere for deg som skal kausjonere. Spesielt er det viktig at institusjonene har blitt pålagt en større opplysnings- og varslingsplikt.

Tryggere for kausjonister
Publisert

Hittil har det vært få regler om dine rettigheter og plikter som kausjonist. I praksis har dette gjort at mange har vært totalt uvitende om hvor farlig det egentlig kan være å kausjonere.

De tragiske historiene om foreldre som må flytte fra gård og grunn når kausjonsansvaret blir gjort gjeldende, har vært mange. Felles for alle historiene har vært at kausjonisten kun har blitt fritatt for sitt kausjonsansvar i helt ekstreme unntakstilfellene.

Mange kausjonerer for sine barn eller annen familie. Som regel har de hatt liten, eller ingen, kunnskap om hvilke kausjonstyper som finnes, hva forskjellene er på dem, og hva de bør passe på under kausjonsansvarets levetid. Resultatet har blitt at bankene, og andre kredittinstitusjoner, har hatt lett match med deg som kausjonist. Deres standardavtaler har ofte vært preget av ensidig favorisering av egne interesser, samt at kausjonisten har hatt ansvaret for oppfølgningen av hovedskyldnerens betalingsvilje. Uten direkte kunnskap om hovedskyldnerens mislighold av sine avdrag har dette ofte vært vanskelig for den vanlige kausjonist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer