Tryggere påskesol i år

Skal du på fjellet i Sør-Norge trenger du bare å smøre deg midt på dagen.

Illustrasjonsfoto Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden påsken er tidlig i år vil UV-strålingen sannsynligvis bli lav til moderat, uansett ozonnivåer.


Den ekstremt tidlige påsken gjør solen tryggere. For når solen står lavt på himmelen, vil UV-indeksen også være lav, ifølge en pressemelding fra Statens forurensingstilsyn (SFT).

- I januar er UV-nivået i Norge lik null. Nå på våren forandres dette dag for dag, og solen står stadig høyere på himmelen. Men ettersom påsken er så tidlig i år, trenger ikke folk i lavlandet å beskytte seg, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Statens strålevern til DinSide Helse.

Bruk briller
I høyfjellet i Sør-Norge kan UV-strålingen derimot bli noe sterkere. Er det finvær er det lurt å beskytte seg midt på dagen.

- Skal du til fjells og ut på ski er det nødvendig å smøre seg, spesielt hvis det blir klart og fint vær. Bruk gjerne en solkrem med faktor 15. Og husk solbriller både til deg selv og barna, oppfordrer hun.

Les også: Beskytt barnas øyne mot solen.

- Dersom du går fort på ski, og svetter mye, bør du smøre deg oftere. Midt på vidda finnes det heller ingen skygge, og refleksjonen fra snøen kommer rett i ansiktet, sier Hannevik.

Les også: Er du solsunn

Bruk solvett
Selv om det er bra å bruke solkrem med høy faktor, kan kremen gi en falsk trygghet.

- Selv om du har husket god beskyttelse, bør du ikke være lenger ute i sola enn du ellers ville ha vært. Du blir like brun når du følger enkle solvettregler, selv om det kanskje tar litt lengre tid. Samtidig unngår du uttørring og flassing, sier kategorisjef i Vitusapotek, Karin Warloe.

Hun anbefaler solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

Det finnes to typer solfiltre i kremene. Kjemiske solfiltre trekker inn i huden og virker i det øverste hudlaget ved å absorbere strålene. Fysiske solfiltre blir liggende som et tynt lag utenpå huden og reflekterer solstrålene, ifølge Warloe.

Les også: Huskeliste for solkrem

Lav UV-stråling
Ozonlaget beskytter mot farlig UV-stråling. Det har i løpet av denne vinteren vært flere perioder med uvanlig lite ozon, så lite som 30–40 prosent under normale verdier. Dette har stor betydning for UV-strålingen, som da øker med omtrent samme prosentandel.

- Siden påsken er tidlig i år vil UV-strålingen sannsynligvis bli lav til moderat, uansett ozonnivåer. Men vær klar over at UV-nivået vil bli sterkere dersom du reiser sørover, understreker Hannevik.

Les også: Sola gjør deg frisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer